Het begin

De start van deze blog valt samen met het planten van twee boompjes in onze tuin. Toevallig, maar toch staan de boompjes zo mee symbool voor een nieuw begin.

Hoe begin je eraan, een boom planten?

dsc00375_2dsc00377dsc00381dsc00384

Stap 1 is natuurlijk het uitkiezen van een boom. We wilden een boom die zou zorgen voor schaduw op ons terras en als imker koos ik voor boompjes die mijn bijen van voedsel kunnen voorzien. Het voorjaar vormt de moeilijkste periode voor hen omdat ze dan bij wisselvallig weer een broednest moeten uitbouwen en daarvoor is veel stuifmeel nodig. Daarom kozen we twee voorjaarsbloeiers: een krentenboompje (Amelanchier) en een (knot)wilg (Salix).  Ja, kiezen was moeilijk dus het werden twee heel verschillende boompjes. De eerste is een sierlijk boompje met mooi witte bloemetjes in het voorjaar en rode blaadjes in het najaar. De wilg is een meer robuuste, inheemse boom.

Stap 2: de boomkweker vertelde dat we een gat van 50 x 50 x 50 cm moesten graven, steunpaal erin, boom erin en dan moest de aarde gemengd met compost terug in de put. Zo simpel dat zelfs een kind het kan 🙂 Toen ik voor het schrijven van de blog wat ging opzoeken las ik dat je het gat 3 x zo breed moet maken als de kluit, de boom zeker niet te diep mag planten en dat 3 korte steunpalen beter zijn dan één lange. Dan komt dus de twijfel of je het wel goed hebt aangepakt. Enfin, ze staan in de grond en volgend jaar weten we of ze het overleefd hebben. Uiteraard kregen ze voldoende water na het planten en de regen van de voorbije dagen zal hen zeker ook deugd doen.

Ik probeerde op te zoeken hoeveel CO2 die boompjes de komende jaren uit de lucht zullen halen. Via de website Treecological kan je berekenen hoeveel hectaren bos je moet aanplanten om in 10 jaar tijd de CO2 uitstoot van je auto- of vliegtuigreis te compenseren. Ze baseren zich op een gemiddelde koolstofopslag van 7,3 ton/hectare/jaar. Hoeveel CO2 één boompje per jaar kan opslaan vind ik nergens terug. Veel zal het waarschijnlijk niet zijn, maar de reden voor deze plantactie was dan ook niet louter ecologisch. Ook al is het effect op de globale temperatuurstijging klein, alle beetjes helpen en bij ons zorgen ze met hun schaduw alvast voor draaglijkere zomertemperaturen.

1 gedachte over “Het begin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *