Viva la mama!

In de rubriek Viva la Mama! op www.ecomama.nl beantwoordt elke keer een mama met een ‘eco-hart’ vragen over koetjes, kalfjes en andere mama dingen! Vandaag was ik aan de beurt:

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Sofie Rombouts, getrouwd met Thijs en mama van Joris (3,5 jaar) en Arne (bijna 1 jaar). Ik ben me heel erg bewust van de impact die onze keuzes rond voeding, transport, reizen etc. hebben op het milieu. Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ probeer ik de milieu impact van ons gezin zo laag mogelijk te houden. Niet alleen in het dagelijkse leven maar dus ook door onze manier van reizen. Zo houden mijn man en ik erg van fietsen en zijn we 2 jaar geleden met fiets en tent gaan rondtrekken. Sinds kort heb ik een blog natuurlijksofie.be waarop ik mijn ervaringen en ideeën rond ecologisch leven en reizen deel.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Tussen 6u en 7u worden de kindjes wakker. Ik voed Arne in ons bed en meestal komt Joris er dan ook nog even bij en hebben we een knuffelmomentje met ons vier in bed. Een leuke manier om de dag te beginnen hoewel ik soms ook gewoon graag wat langer zou slapen! Om 8u vertrekt mijn man naar zijn werk en zet onderweg Joris af op school en Arne op de crèche. Dan ruim ik nog even op en breng de dag door met de voorbereiding voor mijn doctoraatsverdediging en de zoektocht naar nieuw werk voor nadien. Om 15.15u vertrek ik met de fiets om Joris van school op te halen en samen halen we Arne op aan de crèche met de fietskar. Na een 4-uurtje spelen we wat en begin ik aan het eten of als Thijs vroeg thuis is kookt hij. Na het eten gaan de kindjes in bed en na de afwas werk ik wat aan mijn blog of kijken mijn man en ik een aflevering op netflix.

Heb je groene vingers?

Ik werk heel graag in de tuin maar doe het eigenlijk te weinig. Als kind al had ik mijn eigen moestuintje met zonnebloemen en radijsjes. Bij het kiezen van ons huis was een grote tuin dus een belangrijke voorwaarde. In het begin was er weinig tijd voor de tuin omdat de verbouwing binnen voorrang had maar de laatste maanden komt daar verandering in. Joris speelt ook heel graag in de tuin en lokt ons vaak naar buiten. De aanleg van een moestuintje staat dan ook op de planning voor volgend jaar.

Wat voor eetgewoontes heb je?

Ik kom van een traditionele etensstijl maar door initiatieven als ‘dagen zonder vlees’ eten we meer en meer vegetarisch. De voorbije maanden heb ik zelfs quasi vegan gegeten omdat Arne allergisch is voor melk, soja en ei en hij van mij borstvoeding krijgt. Ik ben door hem dus een beetje gedwongen om plantaardig te eten maar het lukt vrij goed. Buitenshuis is het wel lastig omdat familie en vrienden niet weten wat ze moeten klaarmaken en restaurants vaak geen vegan gerechten hebben. Ik denk niet dat ik volledig plantaardig blijf eten als het niet meer moet maar het aandeel vlees neemt in ons weekmenu nog maar een heel klein plaatsje in.

Wat is jouw sterkste ‘eco-power’?

Ik consuminder waar ik kan. Telkens ik iets leuk zie in de winkel denk ik eerst ‘heb ik dit echt nodig’ en meestal is het antwoord nee en koop ik het dus niet. Als we toch iets nodig hebben kijk ik eerst op tweedehandssites of kijk ik of we het van iemand kunnen lenen.

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Bij Arne ben ik vol goede moed met wasbare luiers begonnen. In het begin heb ik veel lekken gehad en dat zorgde voor veel extra werk. Toen bleek dat de crèche niet mee wou doen ben ik er uiteindelijk mee gestopt maar ik vind het wel jammer.

Is it easy being green?

Het aanpassen van eetgewoonten blijf ik lastig vinden, ook omdat je rekening moet houden met de andere gezinsleden. Andere dingen zoals verplaatsen met de fiets en het gebruik van ecoproducten en bio vind ik gemakkelijk te integreren in mijn manier van leven. Goed voor het milieu hoeft trouwens niet duur te zijn want door de fiets te nemen en zuinig om te springen met water en energie bespaar je juist.

Als jij ‘Miss Ecomama’ zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou de mensen meer bewust willen maken van de gevolgen van onze manier van leven voor ons milieu nu en in de toekomst. Veel mensen denken enkel op korte termijn en omdat negatieve milieueffecten vaak niet onmiddellijk zichtbaar zijn beseffen ze niet dat ze het beter anders doen.

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama’s een beetje meer eco te maken?

Alle kleine beetjes helpen. Begin bij iets wat je graag doe zoals bijvoorbeeld fietsen in plaats van de auto nemen. Kraantjeswater drinken in plaats van flessenwater. Maar wees niet TE streng voor jezelf want dan wordt het lastig vol te houden. Ik las eens ergens ‘de eis tot consequentie is de doodsteek voor elk goed initiatief’ en dit vat het perfect samen.

Welk weetje op Ecoweetjes vind je het leukst?

Ik vond het ecoweetje over fietsen en openbaar vervoer wel leuk. Zelf heb ik lang gependeld tussen Leuven en Gent en daarbij maakte ik gebruik van de trein en mijn plooifiets. Nu nog is de plooifiets een handige aanvulling aangezien we met ons gezin één auto hebben. Bij ons in Antwerpen bestaat er trouwens wel een openbaar fietsverhuursysteem en het is zo populair dat alle abonnementen uitverkocht zijn. Hopelijk breidt het systeem ook uit naar andere steden.

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

Het handboek ecoreizen (Alastair Fuad-Luke). Ik moet er nog in beginnen maar zou mij graag verdiepen in dit onderwerp. Daarnaast lees ik heel graag blogs van ander mama’s en het wetenschappelijk tijdschrift EOS.

Favoriete recept

Ik hou heel erg van zoet en dit recept voor tahin koekjes van de groene meisjes is mijn favoriet omdat het wat specialer is maar toch heel lekker.

dsc00239_fotor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *