Mijn traject naar de EOS tracé lunch

Ik ben al jaren een trouwe lezer van het wetenschappelijk tijdschrift Eos en sinds kort begonnen zij met een interessant project, Eos tracé. Per product wil Eos tracé onderzoeken wat de impact is op milieu, gezondheid, dierenwelzijn en op sociaal vlak. Het tracé van kippenvlees, brood en koffie verscheen al op de website. De volledigheid en diepgang van hun onderzoeksjournalistiek is volgens mij net wat er nodig is om in de huidige tijd de bomen door het bos te zien. Om zelf meer te weten te komen over hun project schreef ik mij in voor de Cook & Look | Broodje Gezond voorbije vrijdag dat plaatsvond bij deBuren in Brussel. Op het programma stond een korte introductie van Marieke van Schoonhoven van Eos over Eos Tracé, een aflevering van het programma Broodje Gezond over de vraag of biologische groenten gezonder zijn dan niet-biologische groenten en een reactie van voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB) over de zin en (on)zin van elkaar soms tegensprekende voedingsrichtlijnen (de reactie werd door omstandigheden wel vervangen door commentaar van Loes Neven).

De introductie was inderdaad kort en de uitkomst van het televisieprogramma was weinig verrassend. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat biologische groenten gezonder zijn dan groenten geteeld op conventionele wijze. In de discussie achteraf werd er wel gewezen op de hogere milieu impact van chemische gewasbeschermingsmiddelen uit de conventionele teelt ten opzichte van biologische bestrijdingsmiddelen bij de teelt van bio-groenten waardoor de keuze voor bio toch beter is. Dit wist ik al langer, daarom wou ik mijn bezoekje vanuit een ander perspectief bekijken, dat van de Google Timeline.

traject-eos-trace-pixlr

Google heeft een ‘nieuwe’ functie (sinds juli 2015) voor Google Maps: Mijn Tijdlijn. Zoals de naam al doet vermoeden kan je ermee bekijken waar je in het verleden allemaal bent geweest, als je je locatiegeschiedenis hebt ingeschakeld. In Mijn Tijdlijn zie je duidelijk de momenten dat je thuis bent geweest en zie je ook met welk vervoersmiddel je naar een andere plaats gegaan bent en hoe lang je er over gedaan hebt. Er worden icoontjes gebruikt om te laten zien om welk type locatie het gaat, zoals een huisje bij je thuisadres en een ‘square academic cap’ of afstudeerhoedje voor een school. Op de kaart wordt het traject dat je hebt afgelegd aangeduid met verschillende kleuren voor de verschillende vervoersmethoden. Het werkt heel goed zolang je wandelt of fietst maar als het signaal wegvalt wanneer je wat sneller gaat, bijvoorbeeld op de trein, krijg je soms rare dingen. Ook stilstaan is precies moeilijk te interpreteren. Volgens Google heb ik die dag eerst 8 u 10 min in de auto doorgebracht, in totaal 1 u 3 min gefietst en ben ik 45 min met de trein onderweg geweest (heen en weer van het station Antwerpen Berchem naar Brussel Centraal). De tijd die ik thuis doorbracht was dus fout geïnterpreteerd en het signaal viel weg toen ik op de trein zat tussen Antwerpen Berchem en Mechelen, weergegeven door een stippellijn op de kaart. Je kan de gegevens aanpassen en een manueel gecorrigeerde versie leert mij dat ik toch 1 u 25 min op de trein heb doorgebracht en 1 u 26 min gefietst heb (heen en weer van thuis naar het station Antwerpen Berchem plus nadien de kindjes ophalen met de fiets). Als je gebruik maakt van Google Foto’s worden ook je foto’s op de tijdlijn weergegeven. Zo werkt het eigenlijk een beetje als een dagboek. Misschien handig als je terug wil opzoeken waar je dat grappige standbeeld gezien had en waar je toen nog geweest was? Ik ben nog niet overtuigd van het nut van de functie. Als jij een leuke toepassing weet lees ik het graag in een reactie!

traject-eos-trace-opgekuisd-pixlr

Als je bezorgd bent om je privacy, alleen jij kan je verplaatsingen zien en je kan ze altijd wissen. Of je kan je locatiegeschiedenis volledig uitschakelen zodat er geen gegevens meer verzameld worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *