Ons 9-stappenplan voor een geslaagd weekmenu met voedselteams

Al bijna twee jaar kopen wij regelmatig onze groenten en fruit bij Voedselteams. Een vzw die de link vormt tussen boer en consument zodat boeren hun (biologische) groenten en fruit aan een eerlijke prijs kunnen verkopen. Dat zorgt wel voor wat extra planning, de groenten kunnen we dinsdagavond ophalen en meestal weten we pas dan dewelke het zijn. Wij stellen dus op dinsdagavond onze weekmenu en boodschappenlijst op en doen op woensdag boodschappen voor een hele week om daar zo weinig mogelijk tijd mee te verliezen.

dsc00427_fotor

Ons stappenplan voor een geslaagd weekmenu:

  1. Bekijk in je agenda welke avonden je thuis eet en met hoeveel personen (wij ondervonden dat het leuk is om een dag vrij te houden voor als je plots heel veel zin hebt in iets anders, als je toch een dag niet thuis eet, als je geen tijd hebt om te koken en wil afhalen, …)
  2. Kijk wat er in het groentepakket zit
  3. Kijk in de koelkast wat er nog verwerkt moet worden
  4. Bedenk dingen die je graag wil eten en zoek gerechtjes met de groenten die je hebt
  5. Puzzel de gerechtjes in de dagen dat er gekookt moet worden (groenten die snel slap worden en vleesgerechten eerst)
  6. Schrijf de ingrediënten voor de gerechten op (wij krabbelen dat op de achterkant van een lege envelop, er is er altijd wel één te vinden en het is de perfecte maat voor ons lijstje)
  7. Schrap de ingrediënten die nog je nog in de kast/diepvries hebt
  8. Vergeet niet algemene zaken zoals beleg, fruit, koekjes, … te noteren
  9. Er hangt een whiteboard in onze keuken waar we de dingen opschrijven waar we door de week aan denken zoals vb. WC-papier, die komen als laatste bij op het lijstje

dsc00426_fotor

In het ideale geval hebben we zo een hele week lekker eten, zonder overschotten en moeten we maar één keer naar de winkel! Maar ideale situaties zijn zoals iedereen weet zeldzaam, daarom hoor ik graag jullie methode 🙂 Hoe deze weekmenu werkelijk uitgevoerd werd lees je in de volgende post…

1 gedachte over “Ons 9-stappenplan voor een geslaagd weekmenu met voedselteams

  1. Bij ons gaat het er ook ongeveer zo aan toe! Wij krijgen ons groentepakket op donderdag. Ik kijk dan wat er in zit en hoeveel en dan maken we een weekmenu op, beslissen wat er in de diepvries gaat, waar we soep van maken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *