Mijn 2016 in boeken

Soms vraag ik mij af wat ik deed met al die tijd die ik had voordat ik mama werd. Het antwoord is simpel: lezen. Ik kon mij urenlang bezig houden met lezen en besteedde er bijna elk vrije moment aan. De eerste deuk in mijn leesroutine kwam er toen ik een relatie kreeg, we namen namelijk de gewoonte aan om bijna elke avond samen naar een aflevering van een serie te kijken. Maar dat deukje valt in het niets bij de impact die de geboorte van de kindjes had. Ze vragen enorm veel tijd en energie en door de slapeloze nachten is de vermoeidheid vaak zo groot dat ik mijn aandacht niet bij een boek kan houden. De laatste tijd betert het met die vermoeidheid en hoewel ze overdag nog alle aandacht opeisen is er ’s avonds nog een restje energie over en dat zou ik graag terug besteden aan lezen.

Het voorbije jaar heb ik 5 boeken gelezen, een samenvatting:

De eerste twee maanden van 2016 las ik geen enkel boek, die periode valt dan ook samen met de eerste twee levensmaanden van Arne. In maart begon ik in het boek Economie zkt geluk van Peter van Rompuy. Een boek over een thema dat mij nauw aan het hart ligt: hoe kunnen we onze economie aanpassen zodat niet de winst het belangrijkste is maar het geluk van de mensen? De thema’s in het boek waren herkenbaar en voor mij niet nieuw, vooral het nawoord van Geert Noels leverde mij nieuw inzichten op. Ik hoop echt dat onze economie die nu enkel gebaseerd is op groei snel evolueert naar een meer menselijke economie.

Het eerste boek was na enkele weken uit maar voor het tweede boek, Congo van David Van Reybrouck, had ik toch een goeie 4 maanden nodig. Van dit boek was ik echt onder de indruk. Het is knap hoe je zo’n spannend non-fictie boek kunt schrijven dat bovendien enorm gedetailleerd is en waarvan alle genoemde feiten gedocumenteerd zijn. Ik heb dit boek heel graag gelezen en ben blij dat ik nu meer weet over onze koloniale geschiedenis. Dankzij dit boek heb ik ook zin gekregen om zelf te beginnen schrijven. Een boek van dat kaliber is verre toekomst maar ik droom ervan ooit ook een boek te kunnen schrijven.

Na dat boek volgde er een iets lichter verhaal, de spannende thriller Het meisje in de trein van Paula Hawkins. Zo spannend dat ik het boek op minder dan twee weken uit had, toch miste ik een beetje diepgang in de personages. Ik vond het boek vooral intrigerend omdat ik zelf een hele tijd heb gependeld met de trein. Elke keer zit je met dezelfde mensen in die ene treincoupé en zie je hetzelfde landschap dag na dag. Het verhaal was dus in sommige opzichten zeer herkenbaar voor mij.

Daarna ontstond het plan om mijn eigen blog te beginnen en las ik het Blogboek van Kelly Deriemaker. Een goed boek met heel veel nuttige tips die echt alle aspecten van het bloggen belicht. Het boek bezorgde mij erg veel inspiratie en zin om te beginnen. De schrijfster blogt zelf al jarenlang op ‘Tales from the crib‘, een blog die ik volg en heel graag lees.

Het laatste boek las ik uit op 1 januari en hoort dus eigenlijk bij mijn gelezen boeken in 2017, maar ik wil het toch graag vermelden. Het boek heet Buigen in jappenkampen en is geschreven door Lydia Chagoll. In het boek beschrijft Lydia aan de hand van korte verhaaltjes wat ze zich herinnert van haar verblijf in japanse kampen tijdens WOII. De levensomstandigheden die ze beschrijft zijn gruwelijk maar vooral de aanpassingsproblemen die ze had na haar terugkeer in Nederland vind ik aangrijpend. Mijn oma die zelf tijdens de oorlog in een kamp in China zat gaf mij dit boek en ik ben blij dat ik nu beter begrijp wat ze heeft meegemaakt. Ik hoop dat niemand dit ooit moet meemaken maar zoals Lydia op het einde van haar boek schrijft zijn er nog steeds kinderen die in mensonwaardige omstandigheden leven. Zij probeert er iets aan te doen en ik hoop dat ik ook op een of andere manier een steentje kan bijdragen.

Ik hoop dit jaar weer wat meer tijd te kunnen vrijhouden om te lezen zonder mij compleet af te sluiten van Thijs en de kindjes.

7 gedachten over “Mijn 2016 in boeken

 1. Ik lees ook heel graag en dankje voor de samenvattingen van je gelezen boeken waarvan ik sommigen ook gelezen heb vooral de boeken van Lydia Chagol die over de tweede oorlog gaan en wat een impact dat zo’n wereld oorlog kan hebben op zo’n jong leven.
  Ik ben op het ogenblik in een turf van een boek bezig nl. ‘S. P. Q. R. van Mary Beard over de geschiedenis van het Romeinse Rijk ook heel boeiend als ik hem uitgelezen heb bezorg ik je die een beetje geduld.
  Doe zo voort en tot een volgende sessie ??

 2. Congo ligt hier in huis, mijn man heeft dat gelezen. Ik zag het mezelf nog niet snel doen, want het lijkt zo groot en… ik weet niet. Maar als jij het spannend noemt? Wie weet, waag ik me er ooit eens aan.
  Het blogboek staat nog op mijn lijstje voor dit jaar: ik blog al jaren maar heb eigenlijk nog nooit een “bloghandleiding” gelezen 🙂

  1. ‘Congo’ deed mij vaak vergeten dat het non-fictie was en ik vond het moeilijk het boek weg te leggen dus ik vond het inderdaad spannender dan vele fictie boeken. Als je al veel blogervaring hebt is het blogboek misschien minder interessant maar als nieuweling had ik er wel wat aan.

 3. Die eerste twee zinnen kon ik zelf geschreven hebben! In 2017 wil ik graag weer meer tijd maken om te lezen, al lukt het de laatste weken steeds meer en meer. Af en toe een kwartiertje of een halfuurtje stelen…
  Veel leesplezier in het nieuwe jaar!

 4. Dat lijkt me een moeilijke combinatie, kindjes en lezen. Wanneer er tijd is om te lezen, ben je waarschijnlijk zo moe van de energievretertjes. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *