Onderschat de kracht van (youtube) yoga niet!

Ruim anderhalf jaar doe ik nu aan yoga en ik ben toch wel onder de indruk van de impact hiervan op mijn dagelijks leven. Iedereen heeft een manier nodig om zich te ontspannen en zijn of haar lichaam in goede conditie te houden. Er zijn hiervoor veel manieren. Sommige mensen ontspannen zich door wat televisie te kijken of een goed boek te lezen en je kan aan je conditie werken door te fitnessen, lopen, zwemmen… Maar voor mij valt die inspanning en ontspanning perfect samen in mijn half uurtje yoga. Door je gedachten te focussen op je bewegingen en de houding van je lichaam komt je geest tot rust terwijl je lenigheid en stevige spieren opbouwt. De rust en het zelfvertrouwen dat je ervaart tijdens de oefeningen op je mat neem je mee in het dagelijkse leven en zorgen er ook daar voor dat je doelbewust en zelfzeker bent.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe geweldig ik dit vind al moet ik toegeven dat het bij mij geen liefde op het eerste zicht was met yoga. Ik probeerde het een keer uit tijdens mijn studententijd in de hoop er de stress en hoofdpijn mee te kunnen verminderen. Ironisch genoeg ben ik ermee gestopt omdat ik het zo druk had dat er voor yoga geen tijd was… Het feit dat we met 40 studenten in een te kleine zaal ons moesten focussen op onze ademhaling terwijl je de persoon naast je hoort ademen en bewegen hielp ook niet echt. Toch las ik heel veel goede dingen over yoga op een andere blog waardoor in in de zomer van 2015 een nieuwe poging deed. Ook nu zocht ik een remedie tegen de stress en omdat ik in verwachting was schreef ik mij in voor een korte cursus zwangerschapsyoga. Ik was matig enthousiast, weer vond ik de aanwezigheid van anderen te veel voor afleiding zorgen en voelde ik mij hierdoor minder op mijn gemak. De echte ontdekking voor mij was youtube yoga! Er staan op youtube heel wat filmpjes van vrouwen (waarom ben ik eigenlijk nog geen mannelijke yogi tegengekomen?) die aan yoga doen en ondertussen vertellen hoe je de beweging moet uitvoeren. Mijn grote favoriet is de ‘find what feels good’ yoga van ‘yoga with Adriene‘. Minstens één keer per week post ze een nieuw filmpje met een yoga sessie en in haar sessies ontbreekt nooit een goede portie humor waardoor het allemaal wat minder zweverig en serieus is. Ze toont steeds hoe je de yoga oefening kan aanpassen aan een niveau dat bij je past en als je wilt kan je de oefening zo uitvoeren dat je nadien een stevige workout achter de rug hebt. De youtube filmpjes zijn voor mij echt ideaal omdat ik gewoon thuis wanneer de kindjes in bed liggen rustig alleen aan yoga kan doen.

Eén januari startte ze de 31 day yoga revolution challenge. 31 dagen lang elke dag een half uurtje yoga. Ik doe mee en kan dit iedereen aanbevelen. Probeer het eens in zie zelf wat het effect is op je rug, buikspieren, lenigheid maar ook zelfvertrouwen. Ik ben benieuwd 🙂

5 gedachten over “Onderschat de kracht van (youtube) yoga niet!

  1. Ik denk dat voor mij YouTube yoga ook een betere start zou zijn. Wat ik eigenlijk nodig heb is iets dat specifiek gericht is op chronisch zieken dus voor extreem lage inspanningscapaciteit… nog niet gevonden tot nu toe!

    1. Mja moeilijk, er zijn zeker ook rustige sessies tussen waarbij de nadruk vooral op ademhaling ligt en als het wat lastiger wordt kan je gewoon even niet mee doen. Misschien toch gewoon een keer proberen en vooral naar je lichaam blijven luisteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *