Hoe word je imker? 5 tips

Ik heb het al eens eerder vermeld maar wie het nog niet weet: ik ben een imker. Wanneer ik dit vertel zijn de meeste mensen erg geïnteresseerd en vragen ze hoe ik dit geworden ben. Voor zij die nieuwsgierig zijn of zelf graag imker willen worden deel ik graag mijn tips:

 1. volg een imkercursus
  Het begon allemaal toen ik in de kruidtuin in Leuven een poster zag voor een imkercursus die georganiseerd werd door de lokale bijenvereniging (de Bieëntelers der Dijle). Samen met een geïnteresseerde vriendin begonnen we aan de lessenreeks die bestond uit ongeveer 10 zaterdagvoormiddagen les en 2 praktijkdemonstraties. We leerden er de onderdelen van een bijenkast, producten die door een bijenvolk gemaakt worden, biologie van de honingbij etc. Ik begon de cursus gewoon uit interesse voor de bijen maar elke les werd gegeven door een ander imker en die imkers waren zo vol passie over hun bijen dat mijn interesse nog meer groeide. Hoe meer ik erover leerde hoe meer bewondering ik kreeg voor die kleine beestjes en ik dit zelf ook wou proberen, ja ik wou ook imker zijn!
 2. zoek een peter
  Lessen volgen is één ding, effectief bijen houden is een andere zaak. Je kan nog zoveel leren uit voordrachten of boeken, hoe je met een bijenvolk omgaat leer je pas echt als je het iemand ziet doen en kan meedoen. Via de cursus kreeg ik de contactgegevens van een imker waar ik mocht gaan helpen om zo de praktijk te leren. Daar haalde ik voor het eerst zelf een raam met bijen uit een volk, mocht ik helpen een koningin te merken en leerde ik wintervoer bereiden en geven. Vroeger werd deze informatie vaak van vader op zoon doorgegeven maar aangezien er in mijn familie geen imkers zijn was ik blij dat een imker zijn ervaring met mij wilde delen.
 3. word lid van een vereniging
  Het is geen verplichting maar het helpt wel. De meeste verenigingen komen één maal per maand samen en telkens wordt er een voordracht gegeven over een interessant thema. Zo worden er nieuwe imkertechnieken besproken, over andere bijenrassen verteld, wat je met propolis (een soort hars waarmee bijen de kast desinfecteren en gaten dichten) kan doen enzovoort. Je leert er veel bij maar die samenkomsten zijn ook gewoon de ideale gelegenheid om je vragen en problemen voor te leggen aan collega imkers. Nu nog zie ik soms dingen in mijn bijenkast waar ik geen raad mee weet en dan is het altijd leuk om te vernemen dat anderen hetzelfde is overkomen en wat je eventueel kan doen (of beter niet doet). Ook een aanrader is de facebookgroep ‘imkers voor imkers’ waar je vragen kan stellen en ervaringen kan delen met andere imkers.
 4. zorg dat je het juiste materiaal hebt
  Om een bijenvolkje te huisvesten en te onderhouden heb je nogal wat materiaal nodig. Je hebt een kast nodig bestaande uit een broedbak en honingzolder met bijhorende raampjes, een bodem en een dak. Om aan je volkje te werken heb je een kapruin nodig en handschoenen, ook een beroker, ramentang en beitel zijn onmisbaar. Om honing te oogsten heb je ook nog een ontzegelvork, zeef en emmer met kraantje nodig. De honingslingeraar die je nodig hebt om honing te oogsten kan je in het begin lenen bij de vereniging. Er bestaan verschillende kasttypes, elk met een ander formaat ramen, gemaakt uit hout of polystyreen. Welke je kiest hangt af van de manier waarop je wil imkeren en je persoonlijke voorkeur. Advies van een ervaren imker kan je helpen een keuze te maken.
 5. zorg voor bijtjes
  Hoe geraak je nu aan bijen? Je kan melden bij de lokale brandweer dat je imker bent en vragen dat ze jou contacteren als ze melding krijgen van een zwerm. Zo’n zwerm is de natuurlijke manier van bijen om een nieuw volk te starten. Zoals je al kon lezen leert mijn ervaring als zwermschepper me dat de kans dat je ook effectief een zwerm vangt klein is omdat er veel foutieve meldingen zijn. De gemakkelijkste manier om te starten is met een aflegger van een bijenvolk van een bevriend imker. Zo’n aflegger bestaat doorgaans uit drie ramen met gedeeltelijk open broed, twee ramen met voer (honing) en een raam met stuifmeel. Zodra de bijen merken dat er geen moer (koningin) meer is kiezen ze één of meerdere larfjes uit die speciaal voer krijgen zodat er een nieuwe koningin geboren wordt die na paring eitjes kan beginnen leggen. Zo heb je dus een nieuw volkje.

Voila, dit is kort samengevat hoe ik het heb aangepakt. Mocht er iemand ook gepassioneerd geraken door bijen en graag imker willen worden dan ben ik steeds kandidaat om peter (of eigenlijk meter) te worden!

4 gedachten over “Hoe word je imker? 5 tips

 1. Niet alleen natuurlijk Sofie maar ook geweldig Sofie hoe je gepationeerd over bijtjes kunt schrijven en ook een gepationeerde imker zijt er zullen u nu veel volgen na je uitleg en vooral diegene die al met een plan in hun hoofd rondliepen die krijgen nu een startschot ik vind dat super leuk.
  Bijna had je mij met jou artikel verleid om die bietjes graag te zien maar ik vrees dat dat niet zal lukken ik ben er aarts bang van en zeker toen ik Thijs jou echtgenoot zag springen en dansen toen hij een paar steken had geincasseerd bij het vergaren van honing uit de honingraten toen we kwamen kijken no way maar bij deze wens ik iedereen veel succes en genieten van de honing

 2. Amai, dat is wel tof. Interessant ook om eens te lezen hoe je eigenlijk begint aan imker worden. In mijn aangetrouwde familie zit een imker en ik heb onlangs de honing geproefd: lekker zacht was die!

  1. Ja ik stort mij graag in nieuwe avonturen, de moeilijkheden die eraan te pas komen neem ik er dan maar bij (ja bijensteken doen echt pijn!). En toch zijn er ook veel dingen waar ik over kan blijven piekeren, hm hoe valt dat te rijmen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *