Dr. Ir. Sofie

De titel van deze blogpost verraadt het al, enkele dagen terug heb ik succesvol mijn doctoraatswerk verdedigd. Ik behaalde daarmee de hoogste academische graad die een persoon aan de universiteit kan verwerven. Vanaf nu mag ik dus volgens de wet mijn naam uitbreiden met de officiële titel Doctor, afgekort Dr. Niet dat ik ook maar iets om titels geef. Ook voor het geld heb ik dit niet gedaan (niet dat het veel oplevert). Waarom deed ik het dan? Mijn motivatie vloeide simpelweg voort uit interesse voor het onderwerp en mijn nieuwsgierige aard. Mijn proefschrift was getiteld ‘Management of the bacterial pathogens Xanthomonas campestris pv. campestris and Pseudomonas syringae pv. porri in cabbage and leek production using novel bacteriophages’.  Ik begrijp het als je hier niets van begrijpt, daarom wat uitleg:

Voor mijn doctoraat ben ik op zoek gegaan naar een middel om de plantenziekten zwartnervigheid in kool en bacteriebrand in prei, veroorzaakt door respectievelijk de bacteriën X. campestris pv. campestris en P. syringae pv. porri, te bestrijden. Plantenziekten veroorzaakt door bacteriën zijn een belangrijke oorzaak van productieverliezen in de landbouw, vooral omdat er momenteel geen efficiënte bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn. Daarom heb ik in mijn werk het potentieel van bacteriofagen onderzocht als biologisch bestrijdingsmiddel. Bacteriofagen zijn virussen die specifiek bacteriën infecteren, zich erin vermenigvuldigen en bij de vrijstelling van de nieuw gevormde partikels de gastheer doden. Ze vormen de vijand van bacteriën en zijn dus onze bondgenoot want ‘de vijand van uw vijand is uw vriend’. Het onderzoek zelf vormde een serieuze uitdaging. Eerst heb ik onze vijand in kaart gebracht. In samenwerking met de proeftuincentra die gespecialiseerd zijn in landbouwgerelateerd onderzoek heb ik uit zieke kool- en preiplanten bacteriën geïsoleerd en deze geïdentificeerd. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar fagen die deze bacteriën konden infecteren. Zij die in de illusie leven dat elk (levend) organisme op aarde al grondig in kaart is gebracht moet ik teleurstellen. Er zijn nog een hele hoop ongekende wezens een een groot deel daarvan bevindt zich gewoon onder onze voeten. Ze zijn gewoon zo klein dat je ze enkel met een elektronenmicroscoop kan zien. Ik heb dus nieuwe, unieke fagen geïsoleerd uit bodemstalen van Vlaamse kool- en preivelden en heb hun eigenschappen in het labo onderzocht. Die waren alvast veelbelovend zoals te zien is aan de afbeelding bovenaan dit artikel. Die stelt een petriplaat voor waarop doorzichtige plaques gevormd zijn op plaatsen waar fagen de bacteriën gedood hebben. Tenslotte heb ik met plantproeven onderzocht of de fagen ook reële toepassingsmogelijkheden hebben in de landbouw. In het labo en in de serre waren de fagen in staat de planten te beschermen tegen de bacterie, er werden minder symptomen vastgesteld bij de planten behandeld met fagen. Op het veld was hun effect wisselend. Dit komt doordat er op een veld veel omgevingsfactoren zijn die de proef beïnvloeden. Ik heb dus nog geen product dat de boeren morgen over hun veld kunnen spuiten wanneer ze bacterieaantasting vaststellen. Het goede nieuws is dat mijn onderzoek verder gezet zal worden (door iemand anders).

Ik hoop dat ik met mijn werk heb kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een biologisch bestrijdingsmiddel dat ervoor zorgt dat we in de toekomst lekkere groenten op ons bord hebben zonder dat er pesticiden gebruikt moeten worden die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. En dat de boeren binnenkort een middel hebben om productieverliezen te beperkten zodat ook hun werk rendabel blijft.

2 gedachten over “Dr. Ir. Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *