Solliciteren als introvert: 3 dingen die ik leerde

Al een tijdje zoek ik naar een nieuwe job. Zoals weergegeven in de grafiek heb ik al veel sollicitatiebrieven verstuurd. Soms werd ik uitgenodigd op gesprek, tot nu toe zonder resultaat. Het zoeken is een leerproces geworden dat nog steeds niet achter de rug is maar ik wil al wel delen wat ik tot nu toe geleerd heb:

 

 1. Zelfvertrouwen is het sleutelwoord
  Dit is waarschijnlijk de belangrijkste conclusie. Je kan je toekomstige werkgever niet overtuigen dat jij de ideale persoon voor een job bent als je daar zelf niet van overtuigd bent. Ok, dat wist ik al wel maar hoe krijg je dat zelfvertrouwen? Ik merk dat het mij helpt dat thuis alles op zijn pootjes terecht komt. Eerst was dat niet het geval en was ik onzeker of ik dat wel zou kunnen, twee kindjes én een (full-time) job. Naarmate de nachten wat aangenamer werden kwam er energie vrij voor andere dingen, stilaan was ik er wel van overtuigd dat ik het zou kunnen! Maar dan kwam de twijfel of ik het wel wou, elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk terwijl de kindjes in de opvang zitten. Dat was een lastige beslissing. Zeker omdat het in het begin niet zo vlot liep met de crèche. Het is heel moeilijk om je kind achter te laten als je niet zeker weet of het daar wel goed zal gaan. Maar ook hier hielp het dat Arne wat ouder werd, beter sliep en nu stilaan ook wat beter eet. Dat maakt dat ik hem met een gerust hart kan achterlaten. Joris is nog steeds heel moe als ik hem van school ophaal en heeft de kalmte thuis eigenlijk nodig om tot rust te komen en te ontspannen. Hoe meer moe hij is hoe slechter dat hij slaapt en dat is een vicieuze cirkel die maar moeilijk doorbroken geraakt. Ook hier hoop ik dat met de tijd dit probleem zichzelf oplost doordat hij meer dingen begrijpt en meer prikkels kan verdragen als hij ouder wordt.
 2. Ken jezelf
  Je hebt natuurlijk meer kans om aangenomen te worden als de job waarvoor je solliciteert nauw aansluit bij je kwaliteiten en ervaring. Tot nu toe heb ik gesolliciteerd voor jobs die in het verlengde liggen met wat ik eerder deed en gestudeerd heb. Uit de laatste gesprekken leerde ik dat een ander soort job misschien beter bij me zou passen. Ik ga dus terug wat uitzoomen en breder zoeken.
 3. Oefening baart kunst
  Sollicitatiegesprekken, persoonlijkheidstesten, intelligentietesten, dé postvak proef, … ik heb er ondertussen al veel gedaan en terwijl ik eerst wat onzeker was over wat ik moest zeggen of aanduiden komen de antwoorden nu veel vlotter, ik heb er namelijk allemaal al eens over nagedacht.

Het lijkt dus misschien alsof ik nog even ver sta, namelijk nog steeds werkloos, maar dat is het niet. Ik heb ondertussen enorm veel geleerd, over solliciteren en over mezelf. En die job, die zal er wel komen!

Op de website van jobat las ik een heel goed artikel over de troeven van introverten en ook het artikel van de ‘sollicitatiedokter’ levert nuttige sollicitatietips voor introverten. 30-40% van de mensen zijn introvert dus ik ben er zeker van dat nog mensen deze informatie kunnen gebruiken.

(hierbij wil ik ook Thijs even bedanken voor de geweldige nieuwe opmaak van mijn site!)

7 gedachten over “Solliciteren als introvert: 3 dingen die ik leerde

 1. Sofie ik zou je willen helpen maar toch zul je het zelf moeten doen dat zelfverzekerd overkomen. Ooit ben ik ook gaan werken en ben ik gaan soliciteren en ik was zeer nonzekerj tot op een keer de mevrouw van het interimburau zei verkoop jezelf eens beter want je bent heel bekwaam en een baas hoort heel graag dat zijn werkneemster zeer bekwaam en zelverzekerd overkomt.
  Je gaat naar een solicitatie met een rechte rug en zeg tegen jezelf ik ga op alles ja zeggen en jij gaat mij niet klein krijgen al vragen ze of je een kapot been kunt in mekaar steken dan zeg je nog ja als het er op aan komt dan kun je dat. Denk eraan ze gaan je niet dood doen en de volgende beter veel succes

 2. Hey Sofie, heb msshn een tip voor je.
  Toen ik vorig jaar op zoek was naar werk via allerlei bronnen was ik ook ontmoedigd na elke njet,om welke reden ook. Daarom ging ik het anders bekijken en ging spontaan solliciteren waar ik goesting had om te werken, ook al was er geen vacature. En zie!
  Misschien proberen waard! Succes.

 3. Veel succes met de zoektocht! Je staat inderdaad al ver: zelfkennis en zelfvertrouwen zijn inderdaad erg belangrijk. Ik hoop dat je snel vindt wat je zoekt.

 4. ik ben ook introvert en daardoor zat ik vroeger heel dikwijls in de put
  en dat heeft me veel parten gespeeld
  ik bewonder je om je zelfkennis en je vechtlust -volhouden !

  1. Ik merk dat het voor wel meer mensen herkenbaar is. Het maakt de dingen inderdaad wat moeilijker maar ik probeer dingen te zoeken waar ik wel goed in ben en daarmee verder te werken, moeilijk gaat ook he 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *