Laat je kleuter helpen met… bloemen zaaien!

Voorbije week was het krokusvakantie, dat betekent dus een kleuter in huis die continu iets wil DOEN. Ik probeer dan zoveel mogelijk dingen te zoeken die ik zelf ook leuk vind om te doen, kwestie van het voor iedereen leuk te houden. Deze keer zaaiden we samen bloemen, een fotoverslag:

Eerst werden buiten de bloempotten met potgrond gevuld, die namen we mee naar binnen om te zaaien. Cosmos uitgezonderd is het de eerste keer dat ik deze bloemen zaaide. Tot voor kort richtte ik mij vooral op eetbare planten voor in de moestuin, maar aangezien mijn bijtjes ook moeten eten krijgen bloemen vanaf nu wat meer aandacht in onze tuin.

Om te onthouden welke bloemen in welke pot gezaaid worden schrijf ik op papiertape de naam van de bloem en de datum waarop er gezaaid werd. Dit werd dan door Joris op de bloempot geplakt. De datum zorgt ervoor dat ik niet eindeloos blijf wachten op het uitkomen van de zaadjes, als ze na een paar weken niet gekiemd zijn wordt er plaats gemaakt voor een nieuwe poging. De hele kleine zaadjes waren niet zo gemakkelijk om te zaaien maar als ik een kleine hoeveelheid Cosmos zaadjes op mijn hand deed kon Joris deze heel mooi verspreiden over de bloempot.Ik zaai nooit in één keer het volledige pakje. Ten eerste is mijn tuin te klein voor alle plantjes die ik op die manier zou hebben en ten tweede heb ik zo een reserve voor als de zaaipoging mislukt of voor het volgende jaar. Door de zakjes mooi toe te plakken kan ik ze perfect bewaren. Tenslotte werden de zaadjes aangeduwd en mocht Joris (onder begeleiding) ze water geven. Ik plaatste de bloempotten op een rekje om ze buiten de onderzoekende handjes van broer Arne te houden 😉 

En nu is het water geven en wachten. Joris kwam vanmorgen al enthousiast vertellen dat de plantjes aan het groeien waren en hij had gelijk!

2 gedachten over “Laat je kleuter helpen met… bloemen zaaien!

  1. Lavendel is een plantje waar bijtjes veel van houden zei mijn tuinman misschien te onthouden en als je nog een plekje hebt om je bijtjes te plezieren ☺

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *