Veggie versus niet-veggie: op restaurant

Je kent het misschien, je wordt uitgenodigd om de verjaardag van een familielid te vieren op restaurant. Niet voor elke verjaardag gebeurd dit maar een speciaal getal vraagt om een speciaal feest. Als iedereen aan tafel zit wordt er groot bord omhoog gehouden met de menu. Er zijn telkens twee opties voor het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Twee opties: vlees of vis. Als enige vegetariër in het gezelschap mag je dan iets van de kaart kiezen. Een voorrecht, zou je denken, extra veel keuze! Helaas bleef de keuze beperkt tot een salade of een lasagne, de vegetariër wordt in de traditionele keuken nog altijd teleurgesteld. Zijn chef koks dan niet op de hoogte van initiatieven zoals dagen zonder vlees? Of zijn ze bevreesd om de vegetarische keuken te onderzoeken? Is het angst om ‘de gewone vleeseter’ weg te jagen door onbekende recepten op de menukaart te plaatsen? Geen idee wat de reden is maar ik denk dat het toch stilaan tijd wordt dat menu’s worden uitgebreid met een derde optie: een vegetarisch gerecht.  Een verslagje van het toch wel heel lekkere eten:

Voorgerecht

 • veggie: warme groententjes met geitenkaas en een salade van rucola
 • niet-veggie: tartaar van Simmentaler rund met kappertjes, mosterddressing, ..

Hoofdgerecht

 • veggie: vegetarische lasagne met pompoen en oesterzwammen
 • niet-veggie: kalfstournedos met een dragonsausje

Dessert

(bij het dessert kreeg ik, de enige vegetariër in het gezelschap, opnieuw de kaart aangeboden! geen idee waarom, ik heb nog nooit van een niet vegetarisch dessert gehoord 🙂 )

 • chocolade Moulleux met mangocoulis en vanilleijs
 • cheescake met fris bolletje citroensorbet en crème

 

7 gedachten over “Veggie versus niet-veggie: op restaurant

 1. Ik vind het opvallend dat er nog altijd niet meer vegetarische opties worden aangeboden. Restaurants zouden eerder op de glutenvrije hype springen dan iets vegetarisch op de kaart zetten. Ik begrijp niet waarom ze nog niet mee zijn.
  Haha, duidelijk dat men het verschil ook niet weet tussen vegetarisch en vegan 🙂

  1. Ja ik hoop dat naarmate de vraag toeneemt ze zich wel zullen aanpassen, al mag dat van mij snel gebeuren.
   En ik krijg vaak de vraag: hoelang ga jij dat nog doen, dat veganistisch gedoe? Als ik dan antwoord, ik eet niet veganistisch maar vegetarisch dan krijg ik de reactie: maar gij eet toch geen vis? Sinds wanneer zijn vissen geen dieren? Tja, onwetendheid …

 2. Ik denk dat het vooral te maken heeft met koks die gewend zijn hun gerechten op te bouwen rond vlees of vis. Het vraagt van hen een andere manier van denken en extra aandacht tijdens hun opleiding. Maar beetje bij beetje zie je toch verandering. Nu er een aantal topchefs veel meer met groenten werken hoop ik dat er alsmaar meer koks ook aan het experimenteren gaan. En als we er dan nog zorgen dat ze merken dat er vraag naar is komt het helemaal goed :-).

 3. Ziet er lekker en mooi uit! Ik eet veganistisch en dat betekent vooral met dit soort gelegenheden goed overleggen met t restaurant 🙂 Ik woon zelf in een stad en hier is vegetarisch eten nooit een probleem, vegan gaat ook vaak goed. Maar in kleinere plaatsen is het vaak praktisch om voorbereidingen te treffen zodat je zelf lekker eet en t restaurant de gelegenheid geeft van te voren na te denken over iets vega(n) ipv salade.

  1. Er was op voorhand navraag gedaan en ze hadden effectief vegetarische gerechten, alleen heel beperkt. In de stad zal er waarschijnlijk meer keuze zijn. Wat ik nog mis is de aanduiding van vegetarisch, vegan en allergenen op de menukaart. In het buitenland staat dit bijna overal vermeld en dat maakt de keuze gemakkelijker.

 4. Qua desserten kan het ook niet veggie zijn, neem maar nu iets als gelatine, dat is dierlijk, en die hard veggies eten dat ook niet!
  Als vegan is het soms nog moeilijker, maar het lukt meestal wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *