Doe eens zot en leg een moestuin aan, of omgekeerd

Wie mij kent weet dat ik al heel mijn leven iets met moestuinen heb. Niet dat ik elk jaar karrenvrachten groeten oogst, verre van, maar het verzorgen van die plantjes en ze zien opgroeien heeft iets vind ik. Toen we twee jaar geleden ons huis kochten was er binnenin zoveel werk dat de tuin wat naar de achtergrond verdween. Een bed is nu eenmaal belangrijker dan een mooi bloemetje om naar te kijken. Toen het jaar daarop Arne erbij kwam werd die tuin weer maar eens op de tweede plaats gezet. Maar nu stond er ons niets meer in de weg. Bovendien was het  de voorbije dagen prachtig weer dus schoten we in actie! We hadden wat liggen nadenken waar die moestuin moest komen en al snel kwam ik op het idee om die pergola met kasseien die we nooit gebruiken om te vormen tot ons moestuintje. Zo gezegd zo gedaan, ahum. Ik denk dat zo’n kassei tegen de 10 kilo weegt! Met vereende krachten en de hulp van een kruiwagen werden de kasseien afgevoerd. Om het gat op te vullen voerden we een paar zakskes potgrond aan, en deden we een fotoshoot :p! 

Een leuke foto met kinderen is een ander paar mouwen. Ter info, Arne had geweldig veel plezier op de zakken zand maar toen we de gsm bovenhaalden voor een foto wou grote broer er natuurlijk ook bij maar die ging nogal wild zitten waarbij Arne geduwd werd en in wenen uitbarstte, vandaar een beetje een schuldbewuste blik op Joris zijn gezicht. 

Inspiratie voor de moestuin haal ik uit verschillende boeken. ‘De moestuin van Mme Zsazsa‘ kreeg ik van Thijs cadeau en zo leerde ik haar blog kennen en voilà nu ga ik haar gewoonweg achterna met niet alleen een eigen moestuin maar ook mijn eigen blog. Mijn tweede favoriet is ‘Mijn moestuin‘ van Wim Lybaert, gekend van het tv-programme ‘De moestuin volgens Wim’ en ‘Het goeie leven’.  Zijn liefde voor de plantjes spat gewoon van het scherm en is heel besmettelijk. Maar mijn favoriete boek heb ik al meer dan 10 jaar denk ik. Het heet ‘De nieuwe moestuin‘ en is geschreven door Peter Bauwens. Hij leerde mij dat je met een moestuin echt alle kanten op kan. Naast de traditionele moestuingroenten zijn er zoveel vergeten groenten die je in de supermarkt niet vind maar die wel heel lekker zijn en gemakkelijk zelf te kweken zijn. Voor een stukje probeer ik me met mijn moestuin op dat soort groenten te richten.  De zadenbib helpt mij daar alvast bij. In de deelnemende bibliotheken kan je zaden van verschillende planten ‘lenen’. Het gaat natuurlijk niet echt om lenen want je mag de zaadjes gewoon hebben en in je tuin zaaien maar het wordt wel op prijs gesteld als je van je eigen planten nadien ook wat zaad oogst en doneert. Super leuk principe! Olijfkomkommer is zo’n vergeten groente die ik eens wil uitproberen. Nog een paar weekjes wachten tot het weer wat stabieler is en dan schiet ik in actie.

7 gedachten over “Doe eens zot en leg een moestuin aan, of omgekeerd

 1. wat een bib !
  er is bij mij een heel grote conifeer verwijderd -die stond op de plaats
  van de vroegere zandbak – ik zoek iets dat snel groei t om de open ruimte op te vullen

 2. Tof zeg! Wij hadden thuis ook altijd een moestuin vroeger, en hier hebben we al twee keer gemoestuinierd in onze eigen tuin. Vorige zomer was het heel wat minder, met de komst van Juliette, maar dit jaar wil ik er volop voor gaan. Er is nog niks gebeurd, sterker nog: de tuin moet nog volledig effen gelegd worden, dus ik vrees dat we aan de late kant gaan zijn met beginnen. Maar we zien wel…
  Ben je lid van Velt? Ik sinds een paar jaar wel, en ik bestelde ook alle zaden via hen. Aanrader!

 3. Wat super leuk van die zadenbib! Ik ken dat alleen van de volks(moes)tuintjes. Ben benieuwd hoe t gaat met je tuin. Ik ben begonnen met een mini moestuin naast de flat, hoop dat niet alles door enthousiaste kauwen wordt opgegeten. Er zitten bloemen in, spinazie, sla, wortel en ui. Er mee bezig zijn vind ik al super leuk. Veel plezier met je tuin!

  1. Ik vind het tuinieren op zich ook heel leuk en als je dan nog iets kan oogsten is dat mooi meegenomen 🙂 Ik zaai mijn plantjes meestal binnen voor in pot, dat beschermt ze wat. Mijn grootste vijand zijn naaktslakken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *