Hippe kool zoekt creatieve kok

Kolen liggen mij na aan het hart, ik heb namelijk zelf 5 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een biologisch bestrijdingsmiddel tegen bacterieziekten in kool. Ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat Broederlijk delen de kool had uitgekozen om hun campagne voor Burkina Faso kracht bij te zetten. Hierover straks meer. Voor de duidelijkheid, de kolenfamilie is heel uitgebreid en bevat onder meer rode kool, witte kool, savooikool, spruitjes, broccoli, … De laatste cijfers dateren van 2013 maar daaruit blijkt dat er jaarlijks 70 miljoen ton koolgewassen geproduceerd worden waarvan 26 duizend ton in België (FAOSTAT). België is dus niet zo’n grote kolenproducent maar wereldwijd is het wel een belangrijke groente met China, Indië en Rusland als grootste producenten. Tijdens mijn onderzoek heb ik in het labo en in de serre enkele proeven gedaan met bloemkool plantjes om de bacteriedodende werking van mijn fagen te onderzoeken maar ik heb ook enkele veldbezoeken meegedaan om te leren hoe kolen geteeld worden en wat de problemen daarbij zijn. De problemen met ziekten zijn het grootst in het najaar omdat het dan natter is en op warme dagen kunnen de bacteriën dan goed groeien. Ziekten kunnen zich verspreiden over een heel veld en zo de opbrengst serieus verminderen. Het oogsten van die kolen is veel werk en wordt veelal door seizoensarbeiders gedaan die manueel de kolen met een groot mes van de stronk kappen en de buitenste bladeren eraf snijden. Werk dat vaak in de regen en koude gebeurt aangezien kolen een wintergroente zijn. Mijn respect voor boeren in België maar ook de rest van de wereld is daardoor alleen maar gegroeid. Omdat kolen zo groot zijn ligt voedselverspilling op de loer en dat zou echt wel zonde zijn van al het harde werk, daarom mijn oproep: deel eens (broederlijk) een kool!

Broederlijk delen lanceerde op 1 maart de wedstrijd ‘Hippe kool zoekt creatieve kok‘. Met deze actie willen ze kool weer helemaal hip maken, net zoals in het land van de vastenactie van dit jaar: Burkina Faso. Tot 15 april kan je een zelfverzonnen koolrecept insturen. De winnaar ontvangt een waardebon voor een etentje met twee in ‘De Superette’ in Gent. Met deze actie willen ze het gebruik van lokale, seizoensgebonden groenten stimuleren. De website Foodwise kan je helpen om duurzame voedselinitiatieven in Vlaanderen te ontdekken. Ik ben zelf niet zo’n creatieveling in de keuken maar wil alvast voor inspiratie zorgen door onze favoriet koolrecepten te delen:

Een mager lijstje als je weet hoe divers de kolenfamilie is, daarom verwijs ik jullie graag door naar de blogs van Sofie, Sofie en Resaarcle voor hun favoriete recepten!

4 gedachten over “Hippe kool zoekt creatieve kok

  1. in de knack van deze week staan3 toffe vlaamse boerinnen (en knappe)
    ’t schijnt dat de supermarkten enkel kleine savooien en kolen willen
    en dat er veel “afwijkende” groenten onder de wielen van de tractor
    terechtkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *