Wat zit er in mijn bloggersgereedschapskoffertje?

Bloggen is meer dan een tekstje typen en op de knop ‘publiceren’ drukken, dit is hoe ik het aanpak:

 • Het is belangrijk om spontane ideetjes voor een blogpost zo snel mogelijk ergens te bewaren voordat ze (voorgoed) uit mijn geheugen verdwijnen. Via Thijs leerde ik de app ‘Keep’ van Google kennen, een soort van virtueel prikbord waarop je notities kunt vastpinnen. Ik heb ook een tijdje geprobeerd met een ideeënschriftje te werken maar dat had ik 9 van de 10 keer niet bij op het moment van een spontane inval dus dat werkte niet. Mijn gsm ligt vaak wel in de buurt.
 • Veel bloggers stellen eens in de zoveel tijd een planning op. Op een kalender noteren ze dan welke berichten ze de komende tijd willen schrijven en wanneer die zullen verschijnen. Dat doe ik voor de moment niet. Nu met de 40dagenbloggen challenge maak ik om de dag tijd vrij om 2 posts te schrijven. Voor inspiratie kijk ik in mijn Google Keep app en op de lijst met onderwerpen van 40dagenbloggen. Als ik een idee heb om een blogpost over een komende uitstap te schrijven probeer ik wel op voorhand een originele invalshoek te bedenken zodat ik weet wat ik zeker moet onthouden en waarvan ik foto’s moet hebben. Ik plan de tijd die ik vrijmaak om te bloggen wel in in mijn agenda, kwestie van het niet te vergeten en toch ook tijd voor andere dingen vrij te houden.
 • De foto’s bij mijn blogposts heb ik zo goed als allemaal zelf gemaakt. Voor ik ze upload bewerk ik ze eerst nog met het gratis fotobewerkingsprogramma Fotor. Daarmee snijd ik de foto’s bij en pas ik de belichting, helderheid, contrast en verzadiging aan, tenminste als ik niet tevreden ben met de automatische optimalisatie van Fotor. Je kan er ook gemakkelijk fotocollages mee maken.
 • Eens de blopost af is plan ik dus in wanneer deze zal verschijnen. De blogposts die op mijn website verschijnen worden ook automatisch gedeeld op de Facebookpagina van mijn blog. Je kan mijn blog ook volgen met Bloglovin en zo een melding krijgen telkens er een nieuwe post verschijnt. Af en toe post ik ook een foto op instagram, via daar kan je ook op de link naar mijn blog klikken om meer te lezen.
 • Daar eindigt het momenteel voor mij. Ik moet mij dringend ook eens verdiepen in SEO (search engine optimization), dat wil zeggen je blogpost zo aanpassen dat ze gemakkelijk wordt teruggevonden door zoekmachines, maar op de moment schrikt mij dat nog een beetje af. Het klinkt ingewikkeld en het idee dat ik mijn tekst zou moeten aanpassen aan het gedrag van zoekmachines stoort mij. Maar aangezien ik er niks van ken is de angst hoogstwaarschijnlijk ongegrond 🙂

6 gedachten over “Wat zit er in mijn bloggersgereedschapskoffertje?

 1. Zo’n app is echt ontzettend handig he (ik gebruik Evernote)! Ik moet alleen werk maken van al die ideeën eens uit te spitten en er iets deftig van te maken…

  Van dingen als SEO enzovoort, weet ik helaas ook te weinig. Een spoedcursus zou wel handig zijn daarin :p

 2. Google keep ken ik niet, Evernote gebruik ik wel – het handige is dat het ook gelinkt wordt aan je agenda en als je een notitie start, dan neemt die als titel bijvoorbeeld ‘lunch met K’ als dat op dat moment in je agenda staat. Nu ja, soms is dat ook niet zo handig natuurlijk….

 3. Hier ook talloze inspiratielijstjes, en zeker nu werk ik wel met een kalender. Vooruit schrijven doe ik sinds kort ook, en het geeft me meer rust.
  SEO, daar ken ik wel één en ander van, maar ik heb het nog niet in de praktijk omgezet. Iets voor ooit, als ik eens veel tijd over heb!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *