Kennen jullie deze 5 oude volksspelen?

Ik moet iets bekennen, ik heb een man die beter kan dansen dan mij. Op zich niet zo verwonderlijk want ik kan absoluut geen danspasjes onthouden, maar het feit dat Thijs aan volksdans doet maakt het verschil des te groter. Erg vind ik het niet, integendeel. Voorbije zondag werd er palmpasen gevierd op de volksdans en door het goede weer konden ook de volksspelen bovengehaald worden. De meesten onder jullie kennen wel een sjoelbak, maar kennen jullie ook deze oude volksspelen?

  1. Hoefijzerwerpen
   De kunst van dit spel bestaat erin zoveel mogelijk hoefijzertjes rond de staak te werpen.  Wil je punten scoren, dan moet het hoefijzer volledig rond het paaltje liggen.
  2. Tonspel
   Koperen schijven worden naar de openingen in het tonspel gemikt.  In de vakjes van de schuif onder het spel staat hoeveel punten je voor een bepaalde opening krijgt. Kleinere openingen leveren meer punten op.
  3. Toptafel
   Met een krachtige ruk aan een touwtje lanceert men een tolletje dat in zijn gang over de toptafel de kegeltjes omverwerpt.  Alleen de omvergevallen kegeltjes leveren punten op.  Midden is 10 punten, kring is 1 punt en hoeken is 5 punten.
  4. Schuiftafel
   In 2 ploegen tracht men met de keu de schijven zo kort mogelijk bij de achterste pin te schuiven.  Elke schijf, dichter bij de staaf dan die van een tegenstander, brengt 1 punt op.
  5. Kegelen
   In 2 beurten tracht je zoveel mogelijk kegels te vloeren met de zware kegelbol.

    Wie wil kan de volkssporten uitlenen bij volksdansgroep ‘De Kegelaar’ in Wilrijk voor 7 euro per spel, meer info vind je

hier

   .

4 gedachten over “Kennen jullie deze 5 oude volksspelen?

 1. Eerlijk gezegd ik kende die spelen niet we hadden trouwens maar een kleine tuin en moet ook bekennen dat ik slecht tegen mijn verlies kan dus niks voor mij. graffitipret met krijtspray en je fantasie los laten op sjablonen maken en er dan op los spuiten met krijtspray dat had ik zeker graag gedaan en de stoep is van iedereen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *