Blogs versus weekbladen: waar zit het verschil?

Ik ben nooit een intensieve lezer van weekbladen geweest, af en toe haalde ik eens een Flair als ik iets luchtig wou lezen om te ontspannen maar meer dan 3 keer op een jaar gebeurde dat niet. Toen ik de blogwereld ontdekte daalde die aankopen zelfs tot nul, mijn behoefte aan ontspanning en herkenbare verhalen werd volledig vervuld door de vele boeiende blogs die er bestaan. Maar mis ik nu toch iets of kan je echt alles in blogs terugvinden? Ik deed de test.

Ik ging met de kindjes en mijn ouders een dagje naar zee en kocht een Libelle om op het strand te lezen, dit zijn de artikels die er voorbije week instonden:

  • Mode: Voel je als een koningin in koningsblauw, een artikel over dé modetrend van deze zomer
   Bestaan er blogs over mode? Zeker en vast! Elke modeblogger legt zijn eigen accent. Kimbuining.com bijvoorbeeld is een blog van Kim over duurzame vintage fashion. Verder verscheen er op de website van Feeling een artikel met ‘10 belgische modeblogs die je moet volgen‘. Keuze genoeg dus en het voordeel is dat je op zoek kan gaan naar een blog die aansluit bij jouw stijl en interesses!

  • Lekker koken: Zalig zo’n zondagse brunch, een artikel met inspiratie voor een paasbrunch
   Ik haal tegenwoordig heel wat kookinspiratie van blogs. Vaak vind je er nieuwe recepten maar ook reviews van kookboeken. Zo kan je te weten komen wat andere van de instructies en recepten in een kookboek vinden en zo besluiten of dat boek iets voor jou is, handig! Blogster Fiekefatjerietjes reviewde onlangs het kookboek Veg!. Op superfoodhuis.be vind je een lijstje met 10 belgischefoodbloggers.

  • Echte verhalen: Dossier opvoeden is topsport!
   Blogs zijn dé plek bij uitstek om persoonlijke verhalen te lezen aangezien blogs eigenlijk een soort online dagboeken zijn. Iedere blogger heeft een andere levenswijze en andere schrijfstijl dus je kunt een beetje kiezen welke jou het meest aanspreken, mijn favoriet voor de moment is Kelly van ‘Tales from the Crib

  • Samen weg: Een adembenemend tochtje langs de mooiste bloesemroutes
   Reisblogs, check! Vaak vind je op deze blogs niet alleen puur informatie maar ook persoonlijke ervaringen. Bloggers die zich focussen op reizen zijn onder meer reismicrobe.com en citytripjelissabon.be die blogt over, jawel Lissabon, maar ook bij mama ABC en andere mama bloggers kan je inspiratie opdoen voor uitstapjes. Afhankelijk van de blogger al dan niet aangepast voor kinderen.

  • Huis & tuin: De mooiste doe-het-zelf-deco voor Pasen
   Interieuradvies en knutseltips, ook dat vind je volop op blogs. Ook hier maakte Feeling reeds een lijstje met ‘6 Belgische blogs over deco en design die je moet volgen‘. Ik moet zeggen dat interieur voor mij op het lijstje van minder belangrijke dingen is beland en ik wacht tot ik wat meer tijd heb. Ik heb dus geen favoriete blog hierrond. Meteen misschien een minpuntje van blogs versus tijdschriften, doordat je enkel volgt wat je op dat moment interesseert mis je zonder dat je het weet dingen die je ook zouden kunnen boeien. Weekbladen zijn op dat punt iets breder omdat er voor ieder type lezer iets interessant in moet staan, maar zo ontdek je dus nieuwe dingen.
   In het tweede artikel in de categorie huis & tuin van Libelle: Geweldig dat groen in huis wordt er zelfs een blogster geïnterviewd namelijk Kirsten van www.plantenkoorts.be. Het is mooi om te zien hoe de blogwereld en weekbladen met elkaar verstrengeld zijn 🙂

  • Happy & healthy: Slim bekeken: zo leef je gezond, een reeks met gezondheidstips
   Ook blogs met tips om gezond te leven zijn er voldoende, Elle deelde een lijstje met ‘3 health blogs die je moet kennen‘. Maar eigenlijk raad ik voor gezondheidstips blogs niet zo aan. Vele zaken zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en de grens tussen feit en fabel is vaag. Toch geldt hetzelfde voor artikels in weekbladen! Opletten dus en je gezond verstand gebruiken.

Conclusie? In blogs vind je alles terug dat in weekbladen verschijnt maar je moet er wel zelf naar op zoek gaan. Het voordeel is dat je op zoek kan gaan naar bloggers met een stijl en verhalen die jou boeien. Het nadeel kan zijn dat je blik versmalt omdat dingen die je minder belangrijk vindt ook niet meer tegenkomt.

5 gedachten over “Blogs versus weekbladen: waar zit het verschil?

 1. Heel leuke insteek dit artikel! Ik denk wel dat je een punt hebt, en nu ik erover nadenk vind ik het eigenlijk leuk om blogjes te lezen die mij interesseren, bij een tijdschrift heb ik al snel dat een paar dingen me echt aanspreken en de rest eigenlijk niet. Alleen buiten in de zon is een tijdschrift handiger, want dan kan ik mijn scherm niet zo goed lezen 🙂

  1. De manier van lezen die je aanhaalt, digitaal versus analoog, is inderdaad ook een verschil. Ik moet toegeven dat een tijdschrift niet alleen handiger is om te lezen in de zon maar ook soms leuker dan naar een scherm kijken.

 2. Leuk artikel! Ik merk dat ik vaker online lees, en enkel hetgeen mij interesseert.
  Maar gisteren las ik toevallig de Libelle en dan lees je ook eens andere dingen. Ik hou het op een mix van beide 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *