Biekes van A: wat is da?

Via Thijs hoorde ik over ‘Biekes van A‘, een project van studenten productontwikkeling Julie Snykers, Sander Van Goethem en Sander Wouters in samenwerking met het Hybrio-designnetwerk. Zij willen iets doen om de mensen aan te sporen meer en de juiste bloemen te planten. Zo hebben de bijtjes in de stad meer voedsel en dus betere overlevingskansen. Hun idee is om de stad in wijken onder te verdelen met elk een specifieke bloemsoort die de hoofdaandacht krijgt. Op die bloemen worden sensoren geplaatst die registreren of er bijen op zitten. De informatie van de sensoren wordt doorgestuurd naar een app waarop mensen de resultaten kunnen volgen. De gegevens worden ook verzameld op een Bieke, een toestelletje binnen in huis, waarmee het effect van de inzet van de gebruikers zichtbaar wordt. De bedoeling is dat burgers gemotiveerd worden om de juiste bloemen in hun buurt te houden. Het resultaat is een productdienstcombinatie om bijen en imkers in Antwerpen te helpen.

Maar het project is nog niet af! De studenten willen onderzoeken hoe de technologie optimaal ingezet kan worden en doen hiervoor beroep op burgers, imkers, medewerkers van de stad, … Ik greep de kans om mee te werken en ben hier heel blij mee. Niet alleen kan mijn kennis als imker bijdragen tot een optimale toepassing van de sensoren, ik leerde ook hoe een proces van productontwikkeling in elkaar zit en wat er bij komt kijken. En dat is heel wat.

Een eerste deel van de workshop bestond erin na te denken over het project: wie zullen de gebruikers zijn?, hoe ziet de vormgeving eruit?, wat zijn de activiteiten?, in welke omgeving zal het plaatsvinden?, … In tijdschriften werd er gezocht naar prentjes die onze ideeën en verwachtingen het beste benaderden en de collage van elk groepje werd tenslotte voorgesteld aan alle andere groepjes.

In het tweede deel werd er dieper ingegaan op de app zelf. Wat zijn dingen die de app moet kunnen? Wat niet? Hoe komt de informatie op het scherm? Waar komen er knoppen? Boeiende vragen want er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden maar de app mag niet te ingewikkeld worden want dan wil niemand ze gebruiken. We konden gebruik maken van kaartjes, stiften, plasticine, … Alles om ons idee zo duidelijk mogelijk voor te stellen en ook nu kreeg elk groepje de kans om zijn ideeën met de rest van de deelnemers te delen.

Ik vond het alvast een heel leerrijk proces, te ontdekken wat er aan kennis nodig is om een product te ontwikkelen, hoe je die kennis uitdrukt en deelt. Bovendien werd duidelijk dat elke doelgroep (imker, burger, stadsmedewerker) andere ideeën en prioriteiten had. Dit leidde ook bij mij tot nieuwe inzichten. Wie mee op de hoogte wil blijven van de vorderingen kan terecht op de facebookgroep ‘Biekes van A‘.

 

2 gedachten over “Biekes van A: wat is da?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *