40 dagen bloggen: een terugblik

Voilà, dit is blogpost 40 van de 40 dagen bloggen challenge. Ik heb het gehaald! Het was een serieuze uitdaging om de voorbije vastenperiode zo goed als elke dag schrijfsels te produceren maar ik heb ervan genoten, ik hoop jullie ook. Zoals jullie misschien al gemerkt hebben blog ik graag over bloggen, ik gun jullie dan ook graag opnieuw een blik achter de schermen, want dat de uitdaging mijn blog veranderd heeft staat vast. In het begin vond ik het moeilijk om onderwerpen te vinden om over te schrijven. Kon ik wel genoeg vertellen over dat onderwerp en zou het jullie wel interesseren? Vragen waar ik als beginnend blogger wel mee bezig was. Maar gaandeweg groeide mijn aantal lezers, het beste bewijs dat ik goed bezig was en heel motiverend, dankjewel hiervoor!

Hoe komen mensen op mijn blog terecht?

De meeste mensen komen hier terecht via de posts die ik deel op de facebookpagina van Natuurlijk Sofie. Daar heb ik momenteel 32 ‘vind ik leuks’, een aantal dat zowat stabiel blijft. Instagram is de tweede grootste bron van lezers. Zelf gebruik ik instagram ook redelijk vaak om blogposts te lezen, voornamelijk als ik ergens onderweg een verloren moment heb. Op de derde plaats staan verwijzingen via Google. Eerder schreef in mijn post over mijn bloggersgereedschapskoffertje dat ik nog moest uitzoeken hoe SEO (search engine optimization) juist werkt en hoe ik er gebruik van kan maken en dat heb ik ondertussen gedaan. Concreet, ik ben te rade gegaan bij mijn helpdesk voor IT vragen: Thijs. Hij installeerde een ‘alles-in-één SEO pakket’ en toonde hoe ik het moet gebruiken. De laatste 3 weken vul ik dus trouw mijn blogtittel en beschrijving in. Het aantal verwijzingen is te laag om er statistisch significante conclusies uit te trekken maar ik heb niet het gevoel dat er veel veranderd is. Oh ja, leuk weetje: één lezer kwam op mijn blog na het intypen van de zoekterm ‘globale boomsterfte’. Deze lezer zal niet gevonden hebben wat hij zocht maar ik hoop dat hij het hier wel interessant vond.

Hoeveel mensen lezen er mee?

Hoe meer ik schrijf hoe meer er gelezen wordt, dat is de simpele conclusie. Meer concreet: in februari lag mijn bezoekersaantal op 288 met 673 bezichtingen, in maart (het begin van de 40 dagen bloggen challenge) waren dit 434 bezoekers en 1.754 bezichtigingen en voor april zit ik al aan 340 bezoekers en 1.112 bezichtigingen. Het gaat dus in stijgende lijn wat een goed teken is.

Wat interesseert jullie?

Door over heel uiteenlopende onderwerpen te bloggen kwam ik erachter waarin jullie het meest geïnteresseerd zijn. Dat waren niet mijn reisverslagen van ons weekendje Charleroi maar wel: eten (zoals ons weekmenu: week 9 en 10), mijn enthousiaste blogpost over de aankoop van onze Weehoo aanhangfiets en de meer persoonlijke posts over de dingen die ik leerde uit mijn sollicitaties en mijn overzichtjes van een blogwereld vol Sofie’s. Wat ik hieruit leer is dat jullie hier vooral zijn om mijn persoonlijke ervaringen te lezen en dat misten jullie waarschijnlijk in mijn reisverslagjes. Met inspiratie rond eten en uitstapjes kan ik jullie dan weer wel blij maken. Ik houd het allemaal in mijn achterhoofd!

Hoeveel tijd spendeer ik aan mijn blog?

Tijdens de challenge was dit behoorlijk veel. Gemiddeld doe ik er toch anderhalf uur over om een blogpost volledig uit te werken. Sommigen gaan vlotter, andere vragen wat meer denkwerk. A rato van 6 blogposts per week komt dit dus op 9 bloguren per week. Tel daar nog het beantwoorden van reacties en het lezen van andere blogs bij en het is toch een omvangrijke hobby maar ook niet meer dan dat.

Hoeveel verdien ik hier mee?

Het antwoord is simpel, niets. Zonder al te veel verwachtingen incorporeerde ik in sommige blogposts een affiliate link naar bol.com, die zorgt ervoor dat ik bij een aankoop door jullie een klein percentage (3-8%) van de aankoop vergoed zou krijgen zonder dat jullie dat iets kost. Maar blijkbaar zijn jullie geen al te grote consumenten, wat helemaal prima is! Gratis producten kreeg ik niet maar ik heb er ook niet om gevraagd. Het is niet mijn doel om van mijn blog mijn inkomen te maken dus zolang het leuk blijft ben ik tevreden, al wat ik ermee verdien zou alleen een mooi extraatje zijn.

En wat nu?

En nu, even rust. Ik blijf natuurlijk wel bloggen maar op een wat lagere frequentie. Ik heb al een nieuw projectje waar ik graag wat meer tijd aan zou besteden maar omdat ik het liever eerst in stilte uitwerk vernemen jullie hier later meer over. Er blijft nu ook terug wat meer tijd over voor mijn twee andere belangrijkste hobby’s: lezen en de kindjes 🙂

3 gedachten over “40 dagen bloggen: een terugblik

  1. Hoera voor ons allemaal!
    Hier gaat het nu ook wat op een lager pitje, met ook meer lezen (niet-blogs), maar ik stop zeker niet met bloggen. De uitdaging gaf me zo veel nieuwe inspiratie, maar elke dag bloggen is gewoon keihard werken. Leuk voor even, maar niet vol te houden naast werk en gezin. Toch zeker niet als je kwaliteit wil leveren, en blogberichten goed wil uitwerken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *