Zelf bijenwasdoeken maken: hoe doe je dat? (+ 2 GRATIS doeken!)

Even kort uitleggen, wat zijn bijenwasdoeken juist? Bijenwasdoeken (in het Engels Bee’s wrap) vormen een afvalvrij alternatief voor plastiek folie en plastiek zakjes om eten in te bewaren. Je kan ze gebruiken om een halve paprika of boterhammen in te bewaren of om een kom mee af te dekken. We vonden deze blog die de werkwijze uitlegde en begonnen eraan. Hier kan je het verslag van ons geknutsel lezen (onze aanvullingen op de originele werkwijze geef ik in cursief weer):

Benodigdheden:

  • Bijenwas (van mijn bijtjes)
  • Pure jojoba-olie (wij kochten er van Ladôme in de Bioshop, 12,50 euro voor 100 ml)
  • Lappen katoen (die van ons komen van Veritas (tweedehands of bio-katoen is eigenlijk beter))
  • Leeg glazen potje (dat je nadien niet meer nodig hebt)
  • Kwastje (te koop bij de Blokker)

Werkwijze:

  1. Verwarm 15 gram bijenwas en 10 ml olie au bain marie, totdat het gemengd en gesmolten is. Het was even zoeken naar een geschikte manier om die 10 ml olie af te meten, uiteindelijk vonden we een klein bekertje dat bij de hoestsiroop van een van de kindjes zat, perfect geschikt!
  2. Verwarm de oven tussen de 80 en 100 graden.
  3. Strijk je stof (anders krijg je kreukels in je doek) en knip een doek uit. De doek moet in je oven kunnen liggen, dus dat zijn de maximale maten. Wij tekenden met een mal op de achterkant van de stof (wij niet, wij maten de lengte en breedte van de bakplaat en maten dit opnieuw af op de stof). Als je kinderen de doeken ook gaan gebruiken, is het leuk om kleurrijke stof te gebruiken. Door de was komen de kleuren straks extra mooi uit (Joris koos onze stofjes, hij was vooral fan van de roze poesjes die straks in beeld komen).
  4. Pak je bakplaat en leg er bakpapier op (anders zit je hele plaat straks onder de was). Leg de lap op de bakplaat (mooie kant boven) en doe ‘m eventjes in de oven. De doek moet warm zijn, want anders stolt straks de was meteen als je dat erop smeert.
  5. Als de doek heet is, haal je ‘m uit de oven en smeer je ‘m in met de gesmolten was. Doe dit gelijkmatig, alsof je de doek verft. Als je merkt dat de was meteen stolt, is de doek nog niet warm genoeg en moet ‘ie nog eventjes terug de oven in. Zorg ervoor dat je geen druipers krijgt, dus gebruik liever te weinig was dan te veel. De was trekt in het doek. Als je te veel was hebt gebruikt, kun je er eventjes een andere doek opleggen zodat die het teveel absorbeert. Oh ja, het kwastje waar je mee smeert, kun je hierna alleen nog maar gebruiken voor dit klusje 😉 (Hier hebben we niet helemaal goed geluisterd. Zoals je kan zien op de tweede foto gaat naar het einde toe het smeren moeilijker omdat de plaat is afgekoeld. We deden toch koppig verder en het enige nadeel is dat het teveel aan was dat de doek zo bevat aan de rand van de kom bleef pakken die we met de doek afdekten. Geen groot probleem want gewoon afwasbaar.)
  6. Als je de doek hebt ingesmeerd, doe je ‘m weer terug in de oven. Eerst ziet ‘ie er mat uit, en als de doek glinstert is ‘ie helemaal gesmolten. Dan haal je ‘m weer uit de oven en ga je er nog een keer helemaal overheen met het kwastje. Je voegt geen extra was toe maar verspreidt het nu helemaal. Hierna doe je ‘m weer eventjes terug in de oven.
  7. Als de was opnieuw helemaal is gesmolten, haal je de bakplaat weer uit de oven en nu ‘roetsj’ je de doek er in één keer af (voordat ‘ie gestold is). Check of er geen ophopingen van was op zitten. Nu laat je ‘m heel eventjes drogen door ‘m beet te houden.

Klaar!


Met zo’n doek doe je ongeveer 10 maanden. Daarna is ‘ie waarschijnlijk dun en is de was eruit. Dan kun je gewoon bovenstaande handelingen opnieuw verrichten. Je wast de doek af met koud water en eventueel een beetje afwasmiddel. In de doeken bewaar je bijvoorbeeld brood, fruit en groenten, maar geen vlees. Hij kan ook in de vriezer. Emily-Jane maakt trouwens meestal zo’n zes doeken tegelijk, onder het mom van ‘als je toch bezig bent’.

Ook wij maakten meerdere doeken, over de eerste doek deden we zo’n 45 minuten, de drie volgende doeken waren op evenveel tijd klaar. We maakten dus 4 doeken in 1,5 uur tijd. Zoals je kan zien op de allereerste foto bevat onze eerste doek strepen. De was die ik hiervoor gebruikte was onbebroedde, uitgebouwde honingraat. Ik veronderstelde dat deze zuiver was maar blijkbaar bevatte de was toch een beetje stuifmeel waardoor er strepen ontstonden. Voor de volgende doeken gebruikte ik was die ik filterde door een nylonkous, deze doeken zijn wel mooi geel. Ook hadden we bij de volgende doeken minder olie-was mengsel nodig omdat er nog druppels van de vorige keer op de bakplaat lagen. De doeken waren soepel en groot genoeg om een soepbord mee af te dekken (onze doeken zijn 38 cm x 33 cm), voor de paprika zou een kleinere doek handiger geweest zijn. Het enige nadeel is dat de stof niet kleeft. Daardoor is er nog een elastiek nodig om de stof op zijn plaats te houden als je een kom wil afdekken. We vonden een ander recept dat hars afkomstig van bomen toevoegt. Waarschijnlijk zorgt die hars ervoor dat de doek beter blijft kleven.

Ik geeft 2 bijenwasdoeken weg voor wie deze eens wil uitproberen. Deel gewoon hieronder waarvoor de doeken jou handig lijken en op 1 mei trekt een onschuldige hand 2 namen uit de mensen die gereageerd hebben. Vergeet ook niet jouw voorkeur te vermelden: de roze poesjes doek of de witte doek met wolkjes en vogels.

7 gedachten over “Zelf bijenwasdoeken maken: hoe doe je dat? (+ 2 GRATIS doeken!)

  1. Ik doe niet mee maar vind het wel fantastisch voor het milieu ?ik hou echt van bijtjes al heb ik er ook een beetje bang van ?

  2. Ik was dit onlangs tegengekomen in een eco webshop… lijkt me wel interessant om eens uit te proberen voor restjes fruit of groenten in de frigo te bewaren. Voorkeur voor de wolkjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *