Verpakkingsvrij winkelen, uitgetest en goedgekeurd!

Al enkele jaren neem ik mijn herbruikbare netjes van ‘again and a-gain’ mee als ik naar de supermarkt ga. Zo vermijd ik alvast een paar plastiek zakjes wanneer ik groenten of fruit koop. Maar zo goed als alle levensmiddelen zijn verpakt. Van een fles afwasmiddel tot een pak pasta, alles is omgeven door een laagje plastic of karton. Dat kan beter dachten ze bij Robuust, een verpakkingsvrije winkel in het centrum van Antwerpen. Deze winkel verkoopt alles in bulk: olie, zaden, bloem, rijst, afwasmiddel, shampoo,… Om het mee te nemen moet je gewoon je eigen (herbruikbare) potjes, zakjes en flesjes meenemen.


Ik ging erheen voor de ingrediënten voor een superzaadgranola. Een super allergrievriendelijk receptje zonder gluten, noten, melk, ei, soja,… ideaal voor onze jongste en moeilijkste eter 🙂 Ik nam drie potjes mee, woog die eerst op een weegschaal en vulde ze nadien met kokosschilfers, pompoenpitten en hennepzaad. Na het vullen werden de potjes weer gewogen en zo betaalde ik alleen de inhoud. Bijkomend voordeel: je kiest zelf hoeveel je koopt! Ideaal voor zoiets als pompoenpitten dat je maar af en toe gebruikt en waarvan je niet veel nodig hebt. Bovendien is het doordat alles in bulk wordt aangekocht vaak goedkoper dan in de gewone supermarkt én alles is biologisch geteeld. Helaas geldt ook hier het nadeel dat zoveel ecologische maatregelen hebben, het kost extra tijd. Het is namelijk wat verder dan de Colruyt waar we standaard naartoe gaan en vraagt dus extra verplaatsingstijd. Bovendien vormt het een extra verplaatsing bovenop de wekelijkse boodschappen want hoewel ze echt alle basisingrediënten hebben is hun assortiment bereide levensmiddelen zoals koekjes en pastasaus beperkt. Prima zelf te maken natuurlijk, mits wat extra tijd…

voordelen:

 1. geen wegwerpverpakkingen dus duurzaam
 2. je kan zelf kiezen hoeveel je koopt
 3. vaak goedkoper (want de verpakkingskost valt weg)

nadelen:

 1. soms verder dan de supermarkt
 2. assortiment bevat weinig bereide levensmiddelen (is natuurlijk niet voor iedereen een nadeel)

De blij verraste uitdrukking van Arne op de granola maakte voor mij mijn uitstapje in ieder geval meer dan de moeite waard. Je vindt me er dus zeker nog eens terug!

Wie meer ideeën zoekt om verpakkingsvrij te winkelen: Geertruurzaam schreef hierover een heel goeie blogpost, gewoon hier klikken!

5 gedachten over “Verpakkingsvrij winkelen, uitgetest en goedgekeurd!

 1. Aaah, leuk dat je er ook bent geweest! Het is inderdaad wel zo dat je met alles from scratch te maken (bij ons bijvoorbeeld droge kikkererwten weken + koken tegenover een blikje opendoen) meer tijd kwijt bent… en in mijn geval energie. Maar voor wat basisdingen vind ik het wel fijn!

 2. Ik ga ook heel graag verpakkingsvrij winkelen (bij Content in Leuven).
  Gezien we bij het voedselteam zijn (ook een aanrader), hoef ik niet elke week te gaan. Slechts af en toe en dan sla ik een hele hoop noten, kikkererwten, rijst, pasta, muesli, enz…. in!
  En ja, het kost natuurlijk meer tijd om alles zelf te maken, maar het is ook wel leuker en lekkerder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *