Verjaardagsbrief aan onze 4-jarige Joris

Liefst Joris,

Je kan hem nog niet zelf lezen maar toch leek het mij leuk om voor je verjaardag een brief te schrijven. Zodat je later kan terugkijken hoe het was voor mij met jou als kleuter in huis. Want woorden vergaan niet. Naast mooie herinneringen is dit denk ik het beste cadeau dat ik je kan geven.

Vandaag exact 4 jaar geleden werd jij geboren en was ik plots mama. Een enorme verandering die met vallen en opstaan verliep maar waarmee ik o zo blij ben. Vooral omdat er nu heel wat nieuwe leuke momenten zijn maar ook gewoon omdat ik mama Sofie als persoon een verbetering vind, Sofie 2.0 als het ware. Ooit, als je zelf papa bent, zul je dit misschien begrijpen maar voor het zover is wil ik dat je eerst nog uitgebreid geniet van jouw leven als lieve schattige kleuter.

Hoewel het er allemaal leuk uitziet, heel de dag spelen en knutselen en een mama die je kleren wast en een papa die voor je kookt merk ik dat het leven als kleuter toch ook niet altijd gemakkelijk is. Zo is er je broertje Arne, jouw babytje maar ook je grootste concurrent voor mama-aandacht. Je kan heel trots zijn als Arne lacht om één van je zotte kuren maar o wee als hij je duplobouwwerk afbreekt. En als hij bij mij op schoot zit kan je er niet snel genoeg bij komen zitten.

Jouw favoriete bezigheid voor de moment is een huisje of schooltje bouwen met kussen. Je neemt dan al je boekjes (echt allemaal!) uit de kast en verzamelt ze in de zetel. Ook een krukje komt in je school te liggen (?). En dan moet ik erbij, boekjes lezen. Je maakt ook ingewikkelde constructies met vijzen en moeren met je bouwdoos. Vol trots leg je dan uit wat je gemaakt hebt: een boot, een sproeier, … Maar als je dat ene rode vijsje niet vind of niet de juiste moersleutel (ja je hebt er minstens 4!) dan is het even heel erg drama.

In de tuin kan je je ook heel goed bezighouden. Tegenwoordig maak je graag een goal om te voetballen, ballen zijn jouw grote favoriet. Je kan al zo hoog gooien dat er af en toe eentje bij de buren belandt! Nu het wat warmer wordt zijn waterballonnen ook in trek (als het kouder is ook maar dan mag dat niet van mama :p). Kleine miertjes of spinnetjes merk je altijd op. Eerst was je er een beetje bang van maar ik heb laten zien dat dat helemaal niet nodig is en gisteren wou je voor het eerst de duizendpoot die je gezien had zelf vasthouden.

Slapen lukt steeds beter. Je speelt nog altijd veel liever dan te slapen maar als het tijd is ga je zonder problemen met een verhaaltje naar bed. Het voorbije jaar was er een periode waarin je vreselijk veel schrik had van de regen, je durfde dan niet meer alleen te slapen, maar dat is gelukkig voorbij. Ook de nachtmerries komen minder vaak. Een jaar geleden had ik dit niet voor mogelijk gehouden maar zelfs ’s ochtends blijf je nu meestal liggen tot je schaapje groen is. En dan kruip je nog heel even bij ons in bed totdat we door je gewriemel helemaal wakker zijn en samen opstaan.

Qua eten ben je momenteel heel erg kieskeurig. Groentjes zijn uit de boze, behalve tomaat dat blijft je grote favoriet. Het liefst van al at je elke dag frietjes! En mango. Telkens als ik je van school kom halen vraag je: ‘Ben je naar de winkel geweest? En heb je mango gekocht?’.

Je broek kan je al vlot aan en uit trekken en op school leerde je ook je jas en schoenen zelf aan en uit doen. Maar een t-shirt of trui levert heel wat grappig geworstel op. Je geraakt helemaal in de knoop als je dat zelf probeert en dan kan ik mijn lach niet inhouden.

Je leest het, ik vind het geweldig leuk om jouw mama te zijn en ik ben benieuwd wat het komende jaar gaat brengen. Wat je allemaal zult leren en op welke manieren je ons op de proef zult stellen!

dikke kus,
je mama

 

4 gedachten over “Verjaardagsbrief aan onze 4-jarige Joris

  1. Sofie een fantastische verjaardagsbrief aan je zoon en het mooiste geschenk hij zal die altijd koesteren tot hij in franjes eindigt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *