Mijn eerste bijenzwerm!

Het gaat hier de laatste tijd nogal vaak over bijtjes, maar het hoogseizoen voor de bijtjes is nu eenmaal volledig losgebarsten en zoals het spreekwoord zegt: ‘Waar het hart van vol is loopt de mond van over’. In wat volgt vertel ik jullie graag het verhaal van mijn eerste bijenzwerm. Ja gisteren was het eindelijk zover! Ik schreef vorig jaar al over mijn eerste jaar als zwermschepper waarin ik een vogelnestkastje met hommels rijker werd maar geen bijen ving. Dit jaar begon op dezelfde manier. Heel wat telefoontjes van mensen met hommelnestjes of wilde bijen onder dakpannen, in gaatjes in de muur of gangetjes in de grond. Ik ging dit jaar ook weer twee vogelnestkastjes met hommels ophalen. Het telefoontje gisteren was anders. De man die mij opbelde vertelde mij dat er een tros bijen op zijn tuinmuur zat. Toen ik het woordje ‘tros’ hoorde ging bij mij al een alarmlichtje branden en na wat doorvragen bleek het inderdaad te gaan om een groepje bijen met een doorsnede van ongeveer 30 cm die op een muur hingen. Ze hingen zo laag dat ik zelfs geen ladder moest meenemen, hoera! Ik verzekerde de man dat ik alleen even gerief moest pakken en onmiddellijk zou vertrekken. Ik wou de kans niet lopen dat de zwerm ondertussen besloot ergens anders heen te gaan want dat maakte ik vorig jaar al eens mee. Snel ging ik naar ons tuinhuis en laadde een bijenkast in, spanriemen om deze weer dicht te maken, mijn kapruin en handschoenen en een waterspuit. Ik besloot ook een veegblik en borstel mee te nemen om ze op te keren.

Daar aangekomen stond de man mij op te wachten. Hij was zelf heel enthousiast, het was ook zijn eerste keer en hij vond het spannend om dit te kunnen volgen. Toen ik de zwerm zag was ik blij verrast, de zwerm hing zo laag dat het een heel gemakkelijk klusje leek. Leek, want de zwerm in de kast scheppen verliep toch niet van een leien dakje maar laat ons bij het begin beginnen.


Ik deed mijn pak aan en veegde de bijen van de muur op mijn blik en zo kapte ik ze in de kast. Tijdens dat vegen vlogen er een paar bijen op. Om de resterende bijen de kans te geven zich bij de rest te voegen liet ik het deksel half op de kast staan, ondertussen ging ik rustig iets drinken. Wanneer ik terug kwam zag ik dat er nog altijd heel wat bijen rond de kast vlogen, ik besloot het deksel eraf te nemen om te kijken hoeveel er nog in zaten. Een foute beslissing want ze vlogen ineens bijna allemaal weg. Amper nog bijen in de kast dus maar heel wat bijen in de lucht en op de grond.

Ik besloot de kast weer te sluiten, de vliegopening te openen en maakte een loopplankje van een stukje karton. Zo konden de bijen zelf de kast binnen wandelen. Na een tijdje kwam de zwerm weer tot rust en een deel van de bijen liep effectief het loopplankje op om zich bij het restje bijen in de kast te voegen. Het merendeel ging echter onder de kast hangen… Zo kon ik ze niet meenemen. Ondertussen was de vriendelijke man naar zijn werk vertrokken en de batterij van mijn gsm plat.

Een beetje verderop vond ik een andere vriendelijke man waarvan ik de gsm even mocht lenen om een collega imker om raad te vragen. Hij raadde aan zoveel mogelijk bijen in de kast te vegen en dan te wachten tot het zou schemeren in de hoop dat de rest zich erbij zou voegen. Als dat niet het geval was kon ik de kast in een laken wikkelen en zo meenemen in de auto. Zo gezegd zo gedaan. Thuis rustig gaan eten, gsm opgeladen en nadien weer naar de zwerm. Ze hingen nog steeds onder de kast. Dan toch maar het laken bovengehaald en zo naar huis gereden. Daar heeft Thijs geholpen de kast uit te laden en hebben we samen de bijen van het laken bij de rest van de bijen in de kast geveegd. Ze kregen een raam voer, 1 raam met waswafel (meer had ik niet liggen) en 4 uitgebouwde ramen mee.

Vanmorgen opende ik de vliegopening en ik zag vandaag toch wat bijtjes af en aan vliegen. Hopelijk hebben ze het naar hun zin in hun nieuwe thuis en begint de koningin snel met leggen. Ik heb hier in ieder geval weer veel uit geleerd, namelijk dat zwermen niet graag in een gebruikte kast gaan. De meeste imkers gebruiken een korf om de zwerm te scheppen en na gebruik wordt de binnenkant kort afgevlamd of met gras ingewreven om de geur van de oude koningin te verdrijven, weet ik nu. Maar ja, eind goed al goed en volgende keer beter!

 

12 gedachten over “Mijn eerste bijenzwerm!

  1. heel indrukwekkend ! voor een paar dagen zag ik op ATV hetzelfde –
    het lukt ook niet van de eerste keer en er kwam ook een laken aan
    te pas – die man stak zelfs zijn hand in de zwerm – ze deden niets en
    het voelde warm aan

  2. Geweldig Sofie, lijkt me gewoon fantastisch om zelf te kunnen doen. Spijtig genoeg heb ik de tijd en de plaats er nie voor. Anders zou ik er zelf wel eens willen voor gaan. Voor jou alvast heel veel succes.

    Groetjes Aldo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *