Beekeeping with Sofie, vlog 4

Deze week is het week van de bij, de ideale gelegenheid om mijn bijtjes wat meer in de aandacht te plaatsen!.

Het zijn bovendien mooie, warme dagen en ook mijn bijtjes profiteren daarvan. Ik vertelde vorige week al dat ik mijn eerste zwerm gevangen had, maar wat ik nog niet vertelde is dat ik een paar uur daarvoor een aflegger van mijn volk gemaakt had. Dat wil zeggen dat ik mijn bijenkolonie in twee gesplitst heb. Doordat ik onverwacht ook die zwerm te pakken kreeg ging ik dus op één dag van één naar drie bijenvolkjes!

Hoe gaat dat nu in het werk zo’n aflegger maken? In het filmpje kunnen jullie alles volgen maar misschien is een beetje achtergrondkennis wel handig. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat een bijenkolonie bestaat uit één koningin, een paar honderd darren (de mannetjes) en vele duizenden werksters (vrouwtjes). Als je een volk splitst blijft heb je dus één volkje zonder koningin. De koningin is de enige die eitjes kan leggen dus zonder haar kan een volkje niet overleven, maar gelukkig weten de bijen dit probleem op te lossen. Zonder koningin, ook wel moer genoemd, is er geen koninginneferomoon meer in de kast. De bijen weten dan dat ze moerloos zijn en beginnen enkele larfjes van één dag oud met koninginnenbrij te voederen. Door dit speciale voedsel groeien de larfjes uit tot koninginnen in plaats van gewone werksters! De koningin die eerst uitkomt gaat het gevecht aan met diegene die erna uitkomen totdat er nog maar één overblijft.

Idealiter start je een aflegger met één raam voer (honing of suikerwater), één raam met stuifmeel, één raam met uitlopend broed, een uitgebouwd raam en een waswafel. De koningin toevoegen en nog wat opzittende bijen van enkele ramen uit de oude kast en klaar. Door tijdig een aflegger te maken verhinder je dat een volk gaat zwermen, de natuurlijke manier van bijen om zichzelf te vermeerderen. Zwermen is in onze dichtbevolkte gebieden geen aanrader, daarom dat de meeste imkers afleggers maken. Dit is ook nodig omdat niet elk volk de winter overleeft. Afgestorven volken kunnen zo door afleggers vervangen worden. Ik had vorig jaar twee volkjes maar besloot om voor de winter een zwak volkje met mijn goed volk samen te voegen, zo ging ik met één sterk volk de winter in. Ik ben blij dat ik nu zo snel weer heb kunnen uitbreiden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *