Mijn tuin, mijn bijenrestaurant

We zijn nog steeds in de week van de bij, en omdat bijen en bloemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn zet ik vandaag de bloemetjes in de aandacht! Want bijen hebben bloemen nodig voor hun voedsel, ze halen er nectar en stuifmeel, en bloemen hebben bijen en andere insecten nodig voor hun bestuiving. Ok, dit wisten jullie al, maar weten jullie ook welke planten het meest bijvriendelijk zijn?

Algemene tips voor bijvriendelijke tuinen kan je vinden op de website van week van de bij en op de website van Bloemberg Ecologie. Hoe breng je die nu in de praktijk? Ik deed de test met mijn eigen tuin.

Samen met mijn andere grootmoeder trok ik met een lijstje met lang bloeiende inheemse vast planten voor bijen en vlinders naar twee verschillende tuincentra. Als snel bleek dat niet alle planten beschikbaar waren, deels omdat ze in een andere periode van het jaar groeien en bloeien, deels omdat ze gewoon niet tot het assortiment behoren. Maar wat rond kijken leerde mij dat er in de tuincentra planten waren waar duidelijk meer bijen en hommels op zaten dan bij de rest, ook daarvan koos ik er enkele uit. Dit is het resultaat:

 1. Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
  Deze winterharde geranium kan als bodembedekker gebruikt worden. Hij bloeit van mei tot eind juli met kleine enkelvoudige paars-roze bloemetjes die veel nectar produceren. In de herfst kleuren de bladeren mooi bronsrood. Qua standplaats is de plant niet kieskeurig, hij kan in de volle zon en halfschaduw gezet worden in elke doorlaatbare niet té vruchtbare grondsoort. Ik zette hem in een pot op ons terras. Eigenlijk stond in de lijst de donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) vermeld maar ik merk dat ook onze plant heel wat hommels aantrekt, net zoals de meeste geraniums. De echte siergeraniums zijn in mijn tuin wel minder populair.
 2. Margriet (Leucanthemum max ‘Snowlady’)
  De margriet is ook een gemakkelijke niet veeleisende winterharde plant. Deze margriet wordt iets groter (70-100 cm) dan de gewone margriet (Leucanthemum vulgare) uit het lijstje maar produceert ook grote witte bloemen met een geel hart in de maanden juli-augustus. De bladeren zijn groot en getand en vallen af in de winter. De bloemen worden vaak gebruikt als snijbloem. Hierbij moet ik wel opmerken dat de slakken in mijn tuin de plant heel graag lusten! Na enkele dagen was de plant bijna volledig opgegeten dus ik was helaas genoodzaakt om slakkenkorrels te strooien.
 3. Lijmkruid (Silene maritima ‘Weisskehlchen’)
  Deze plant was ook weer een alternatief voor de dagkoekoeksbloem (Silene dioica) die niet in het tuincentrum aanwezig was. Lijmkruid heeft witte, kelkachtige bloemetjes van mei tot september die mooi afsteken tegen de grijsachtige bladeren. De plant is een winterharde bodembedekker die eigenlijk in de halfschaduw hoort. In mijn tuin heb ik weinig schaduwrijke plaatsen dus plantte ik hem samen met enkele geraniums in een pot en ook daar bloeit hij vollop.stonden ook nog op het lijstje maar waren niet te vinden in tuincentra:
 4. Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris): deze zat wel tussen de moestuinpotjes van Albert Heijn dus heb ik binnenkort toch in mijn tuin!
 5. Gewone ossentong( Anchusa officinalis)
 6. Witte dovenetel (Lamium album)
 7. Gele helmbloem (Pseudofumaria lutea)
 8. Betonie (Stachys officinalis)
 9. Grote pimpernel (Sanguisorba officinalis)
 10. Muskus Kaasjeskruid (Malva moschata)

Ik scoorde dus een magere 3/10 wat betreft het lijstje met bijvriendelijke planten van Bloemberg ecologie en zelfs dat is overdreven want de drie planten die ik vond zijn wel van het juiste geslacht maar betreffen andere soorten. Niet getreurd, zo’n lijstje is natuurlijk een handig hulpmiddel maar met een beetje gezond verstand kom je ook een heel eind. Daarom koos ik nog deze 9 planten waarvan ik zag of wist dat ze erg in trek zijn bij bijen en andere insecten:

 1. Blauwe regen (Wisteria sinensis)
 2. Zenegroen (Ajuga reptans ‘Mahogany’)
 3. Bacopa Sky blue (Sutera cordata)
 4. Dwergsering (Syringa meyeri ‘Palibin) met heerlijk geurende bloemen!
 5. Dahlia’s + geranium + kamille
 6. Bosrank (Clematis armandii ‘Aplle Blossom’)
 7. Camelia (Camellia japonica)
 8. Ridderspoor (Delphinium pacific ‘Astolat’)
 9. Geranium (Pelargonium)

Welke bloemen in jullie tuin worden veel door bijen, hommels of vlinders bezocht?

2 gedachten over “Mijn tuin, mijn bijenrestaurant

 1. je mag mij altijd wat van die bijvriendelijke plantjes bezorgen, want ik kan ze zelf niet halen, maar wat als er geen kast in de buurt is, vinden ze dan hun weg ?

  1. Verkennerbijen tonen met de bijendans aan de rest van de bijen waar de bloemetjes te vinden zijn. Bijen vinden die bloemen in een straal van 3km rond hun kast. Jouw bloemen zullen zeker bezoek krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *