Een fietsvakantie plannen, hoe begin je eraan?

Zo links en rechts had ik het al eens laten vallen, dat we op fietsvakantie zouden gaan. Geen al te grote verrassing want het zou niet de eerste keer zijn. Die eerste keer vond plaats in 2012 toen Thijs en ik onder ons tweetjes de boot namen naar Hull om in Noord-Engeland te gaan fietsen. De tweede keer waren we al met drie, Joris vergezelde ons in 2014 op onze tweede fietsvakantie van Leuven naar Vézelay. Nu, drie jaar later, plannen we onze derde fietsvakantie en deze keer zijn we al met vier! Waar gaat dat eindigen? Laat ons zeggen dat dat nog niet vast ligt maar belangrijker is de vraag, hoe plan je in godsnaam een fietsvakantie?

 1. Kies een aangename fietsroute

  Het belang van een aangename fietsroute werd ons al snel duidelijk de eerste fietsvakantie. Die eerste vakantie verliep zonder al te veel voorbereidingen. We boekten onze boot naar Engeland en namen een tent en nog wat andere kampeerspullen mee. We huurden ook een gps toestel om daar onze route ter plaatse mee uit te stippelen. Onderweg naar de boot haalden we de gps op en in Engeland aangekomen zetten we hem voor de eerste keer op om onze weg uit de haven te zoeken. Dat viel nogal tegen. We hadden verwacht dat de gps ons de weg zou wijzen over goede maar rustige wegen in een idyllisch landschap maar integendeel werden we veelal langs nogal drukke en lelijke wegen gestuurd. Daarbovenop kwam nog dat de batterijen van het toestel snel leeg waren en vervangen moesten worden. Gelukkig hadden we ook een kaart bij en waren we avontuurlijk aangelegd zodat de gps al snel onderin een fietstas verdween en we zonder toestel rondtrokken. Zo kwam het dat we op een gegeven punt met onze fietsen tussen de schapen in een weiland stonden maar daar konden we wel om lachen. Aangezien je met een peuter in het gezelschap iets minder flexibel bent besloten we de tweede keer op veilig te spelen en kozen we een route die vrienden al eens eerder gefietst hadden en waarvan we een goed boekje met kaarten en uitleg hadden. Een goeie keuze!
  Dit in gedachten houdend zijn we nu op zoek naar een leuke route voor deze zomer en ons oog is gevallen op de Greenvelo route in Polen! De route is nieuw van 2016 en is volledig uitgestippeld en bewegwijzerd maar er bestaat nog geen boekje van, komende weken ga ik dus uitzoeken welke kaart we best meenemen en of we de gps coördinaten van de route in onze gsm (of geleende gps?) kunnen opslaan.

 2. Hou rekening met vervoer van en naar de route

  Tenzij je thuis vertrekt en thuis weer aankomt zal je moeten zorgen dat je fietsen en bagage op de vertrekplaats staan en dat je weer thuis geraakt. Je zou een vliegtuig kunnen nemen maar het nadeel is dat vliegen heel belastend is voor het milieu en dat je dan ter plaatse fietsen moet huren. Voor een fietsvakantie buiten Europa lijkt mij dit de enige oplossing maar wij fietsten tot nu toe enkel binnen Europa en testten hierbij twee manieren uit. De eerste keer namen we met onze fietsen de boot vanuit Zeebrugge naar Hull, gemakkelijk en een leuke ervaring op zich maar niet zo goedkoop. De tweede keer vertrokken we thuis maar namen we de trein om vanop onze eindbestemming terug thuis te geraken. Dat viel toen serieus tegen aangezien we met twee fietsen en een fietskar vier! keer moesten overstappen en na een lange dag reizen thuiskwamen met een peuter die volledig uit zijn doen was. Echt goedkoop was het ook niet.
  Ons plan voor deze vakantie: de auto. Dit weekend testten we al een keer of onze fietskar + aanhangfiets in de koffer van onze auto passen en hoera ze passen! De fietsen zelf komen op een rek achterop de auto. Waarschijnlijk delen we de route op in twee en zoeken we een stadje halverwege om te kamperen zodat we geen hele dag met de kinderen in de auto moeten doorbrengen.

 3. Las een oefendag/weekend in

  Onze fietsvakantie in Noord-Engeland was strikt genomen niet onze eerste fietsvakantie. De fietskriebels ontstonden toen Thijs en ik een half jaar samen waren en we met onze fietsen en tent de trein namen om van Nieuwpoort naar Oostduinkerke te fietsen en terug, onze eerste vakantie samen! Eigenlijk kon dit niet anders dan resulteren in een gedeelde liefde voor fietsvakanties. Een paar jaar later maakten we samen een driedaagse fietstocht naar het vierlandenpunt. Zo bouwden we gaandeweg de nodige kampeer- en fietservaring op, want er gebeuren altijd wel onverwachte dingen waaruit je lessen trekt voor de volgende keer. Toen we voor het eerst met een peuter zouden gaan fietsen lasten we ook een oefenweekendje in waarbij we drie dagen in België rondtrokken. Daaruit leerden we veel over het materiaal dat we moesten nemen en welk tempo en afstand haalbaar waren. Met ons vieren gingen we onlangs één dag fietsen om de nieuwe situatie uit te testen, samen kamperen deden we vorig jaar al.

Als je met deze drie punten rekening houdt ben je al goed op weg. Hoe gedetailleerd je de rest van de reis wil plannen hangt van jezelf af. Het is aan te raden om op voorhand al uit te zoeken waar er op de route campings zijn, interessante bezienswaardigheden, plaatsen waar je inkopen kan doen, maar laat zeker ruimte in de planning over voor onvoorziene gebeurtenissen zowel positief (een kampeerplaats bij een prachtig meer of een boeiende stad waar je een rustdag wil houden) als negatief (lekke band, veel regen, blessures). Informeer jezelf ook over het weer op je bestemming, de munteenheid (Polen blijkt nog geen euro’s te hebben!), en de toestand van de wegen.

 

4 gedachten over “Een fietsvakantie plannen, hoe begin je eraan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *