Bijtjes zoeken in de bloemen en insectentuin te Schildehof

Overal waar ik kom zie ik ze tegenwoordig vliegen, de bijen, vlinders en andere vliegende insecten. Dat heeft te maken met de warme droge dagen die de beestjes uitnodigen om erop uit te trekken maar ook met mijn getraind oog voor al die werklustige vliegers. Ook al was het voor ons mensen soms wat té warm om veel te doen, afgelopen weekend maakte ik wat tijd vrij voor een wandelingetje door de bloemen en insectentuin te Schildehof.  Niet alleen uit interesse maar zelfs met een hoger doel: ideeën opdoen voor mijn nieuw beroep als zelfstandige! Achter de schermen ben ik er al een tijdje mee bezig maar nu is het moment aangebroken om het aan de grote klok te hangen. Ik ga bijvriendelijke tuinen ontwerpen! Het zit namelijk zo. Er verdwijnt veel wilde natuur, en wat blijft er dan over voor bijen en andere insecten? Juist, tuinen, parken en landbouwgrond. De overheid neemt steeds meer en meer maatregelen om die laatste twee wat bijvriendelijker te maken maar een tuin bijvriendelijk maken, dat moet je uiteraard zelf doen. Veel mensen willen dit wel doen maar weten niet hoe. Daar wil ik dus bij helpen. Door uit te zoeken welke planten veel door bijen en andere insecten bezocht worden, rekening te houden met de omstandigheden waarin die plant het beste groeit en daarbij te luisteren naar hoe jullie willen dat je tuin eruit ziet. Geen gemakkelijk werk maar een uitdaging die ik graag aan ga.

In de bloemen en insectentuin te Schildehof zijn ze alvast goed bezig.  De tuin is onderverdeeld in verschillende percelen, zo is er onder andere een boomgaard, een vlinderhoekje, vijvertje en moeras. Daarnaast zijn er ook demonstratieborders die aantonen welke planten best gedijen met veel licht of juist met veel schaduw. Er zijn borders die éénjarige bijenplanten tonen of de kalk- en puinplanten. Een bijenhotel tenslotte zorgt voor nestgelegenheid voor wilde bijen. Plakkaatjes voorzien de planten met informatie over hun naam, bloeiperiode, bloemvorm etc. De bloemen en insectentuin is dus de perfecte plaats voor wie net als mij wat wil bijleren over de bloemetjes en de bijtjes. Natuurpunt organiseert er gegidste wandelingen dus neem zeker eens een kijkje op hun website.

8 gedachten over “Bijtjes zoeken in de bloemen en insectentuin te Schildehof

    1. Dat laatje is om te zien hoe de gaatjes door de solitaire bijen als nest worden gebruikt. In de schuif zitten namelijk glazen buisjes die op de openingen aansluiten zodat je kan zien wat er in het gangetje gebeurt wanneer je de schuif opent. Solitaire bijen leggen meerdere eitjes achtereen gescheiden door een tussenwand en dat was heel mooi te zien!

  1. Dat is een fantastisch idee bijenvriendlijke tuinen ontwerpen dat is teminste niet saai en je leert altijd bij ik wens je veel succes ☺

  2. Nogmaals heel veel succes! Topidee! Ik zie ook veel bijtjes enzo vliegen. Wij zijn in ons tuintje ook alleen maar bij- en vlindervriendelijke planten aan het zetten. Toppers momenteel zijn de haag die nu in bloei staat, lavendel en salie.

  3. ik heb enkel maar een vlinderstruik die misschien wel in aanmerking komt en voor de rest allemaal eenjarigen om kleur te geven, maar heb geen flauw idee hoe ik het volgend jaar zou moeten aanpakken + ik
    kan niet op mijn knieën zitten

    1. Dat is al een goed begin en bovendien heb jij ook een gazon vol klaver voor de bijtjes. Je zou je tuin kunnen verbeteren door enkel grote bomen te vervangen door bomen met bloesems zoals paardekastanje, linde of fruitbomen maar ik snap wel dat dat niet zo evident is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *