Tips voor een moestuin vol bloemen

Een moestuin is voor groenten, punt. Dat was mijn oorspronkelijke opvatting. Maar ideeën veranderen. Het begon toen ik las over eetbare bloemen op de website van Peter Bauwens, schrijver van mijn favoriete moestuin boeken. Want als bloemen eetbaar waren dan verdienden ze eigenlijk ook wel een plaats in de moestuin. Vervolgens begon ik met imkeren en toen sloeg ik helemaal door naar de andere kant, die groenten werden meer en meer een bijkomstigheid, ik wou bloemen in mijn tuin! Uiteindelijk is er nu min of meer een evenwicht: ik heb een moestuin (waarin ik voor een deel eetbare bloemen gezaaid heb en sommige groenten tot bloei laat komen) en er is de siertuin (waarin ook aardbeiplantjes, frambozenstruiken, een struik met bosbessen en een struik met rode besjes staan).

Er zijn 4 manieren om voor bloemen in de moestuin te zorgen:

 1. Teel vruchtgroenten (tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, pompoenen, courgettes, komkommers, meloenen), erwten en bonen, kleinfruit (trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen, blauwbessen, aardbeien) en kruiden

  Dit is het meest voor de hand liggende natuurlijk. Voor deze groenten moet er eerst een bloem bevrucht worden vooraleer de vrucht of (bij erwten en bonen) de zaden kunnen groeien. Dit in tegenstelling tot de bladgroenten, wortelgroenten en kolen waarbij je een deel van de plant eet (bladeren, stengel, knol) nog voordat deze in bloei komt. Kruiden zoals bieslook, oregano en tijm zijn meerjarige planten die dan ook elk jaar voor bloemen zorgen.

 2. Teel eetbare bloemen (damastbloem, Tagetes of afrikaantje, goudsbloem, bernagie, Oost-Indische kers, groot kaasjeskruid, …)

  Behalve Oost-Indische kers zijn dit allemaal ook bloemen die veel nectar en stuifmeel leveren aan bijen en andere insecten. Er zijn trouwens nog veel meer eetbare bloemen. Na wat rondkijken vond ik zelfs een Nederlandse website, versvancees.nl,  van een man die gespecialiseerd is in het telen van eetbare bloemen (en kruiden en vergeten groenten). Wie geïnteresseerd is moet daar zeker eens een kijkje nemen en ook op zaaisite.nl vind je veel informatie terug. Je kan de bloemen verwerken in een salade voor extra kleur en smaak, maar ik moet toegeven dat ik de bloemen uit mijn moestuin té mooi vind om op te eten 🙂

 3. Laat een deel van je gewassen tot bloei komen

  Zelf zaaide ik teveel radijsjes en liet een deel ervan tot bloei komen, met als resultaat vele mooie witte bloemetjes die druk bezocht werden door bijen en hommels. Van mijn rucola plantjes, die net zoals de radijsjes behoren tot de Brassicaceae familie alias de kruisbloemigen, plukte ik telkens maar enkele blaadjes zodat de plant kon verder groeien en uiteindelijk in bloei kwam. Ui, look en prei (de Allium familie) zijn in feite tweejarige planten die wanneer je ze niet oogst het jaar erop prachtige bloemen geven die veel nectar en stuifmeel leveren. Probeer het eens! Al deze bloemen zijn bovendien ook eetbaar, je kan ze net zoals de andere eetbare bloemen gebruiken voor wat extra kleur en smaak in een salade.

 4. Zaai een groenbemester die tot bloei komt

  Voorbeelden van zo’n groenbemesters zijn phacelia, wikke, klaver, lupine, mosterd en tagetes. Zorg er wel voor dat je op tijd (voordat het zaad gevormd is) de bloeiende bloemen maait of onderwerkt om te vermijden dat de plant het jaar erop spontaan tussen je groenten verschijnt.

Met deze tips heb je een mooie, kleurrijke moestuin waar ook nog wat te halen valt voor insecten die in ruil dan ook nog eens je vruchtgroenten bestuiven. Win win in het kwadraat!

2 gedachten over “Tips voor een moestuin vol bloemen

 1. Hoera voor bloemen in de moestuin! Dit jaar is onze tuin in aanleg, en ik ben veel concretere plannen aan het maken dan vorig jaar. Eigenlijk is onze moestuin nog vrij groot, zodat ik eraan denk om enkele bessenstruiken te planten, en zelfs een vlinderstruik of iets dergelijks. Vlinders en bijen, ze maken het helemaal af (en ze zijn ook broodnodig voor de groei van onze gewassen…)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *