Zijn mosselen of insecten vegetarisch?

Puur theoretisch is het antwoord nee. Mosselen en insecten zijn dieren en dus eten vegetariërs ze niet. Maar ik ben niet iemand die zomaar regeltjes volgt ‘omdat dat zo is’, voor mij moet de achterliggende reden zinvol zijn. Ik heb gekozen om vegetarisch te eten om twee redenen: ten eerste vraagt het produceren van vlees en vis veel grondstoffen en is daardoor niet duurzaam en ten tweede is het leven dat dieren in gevangenschap hebben meestal erbarmelijk en wil ik dat die dieren niet aandoen. Met dat laatste verschil ik waarschijnlijk van opvatting met andere vegetariërs. Veel mensen zijn vegetariër omdat ze het dóden van dieren gruwelijk vinden. Daar ben ik het niet mee eens. Slachten kan perfect gebeuren zonder dat de dieren daar last van hebben. Het klinkt misschien raar maar met een kogel door de kop of een gebroken nek zijn de dieren binnen de seconde dood zonder dat ze geleden hebben. Dieren doden hoeft dus echt geen dierenleed te veroorzaken (slachterijen zoals die van Tielt die zich niet aan de regels houden buiten beschouwing gelaten). Wat ik dus veel erger vind dan dat doden is dat dieren een heel leven in gevangenschap moeten doorbrengen, dat is pas afzien!

Het zijn die opvattingen die mij doen nadenken waar mijn grens als vegetariër ligt en of mosselen en insecten nu wel of niet binnen een vegetarisch dieet passen.Technisch gezien zijn tweekleppigen zoals mosselen dieren en behoren ze dus niet tot een vegetarisch dieet, maar er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs dat mosselen, oesters e.d. in staat zijn pijn te voelen. Bovendien gebeurt de teelt in België en Nederland op een heel duurzame wijze. Deze video waarin het vraagstuk van pijn bij tweekleppigen (weliswaar vanuit een veganistisch oogpunt) wetenschappelijk onderbouwd wordt is heel verhelderend. Ook van insecten is niet bewezen dat ze pijn kunnen voelen en hun bewustzijn is zo beperkt dat ze niet lijden onder een leven in gevangenschap. Het kweken van insecten vraagt ook weinig energie en grondstoffen en dus vormen insecten een duurzame bron van eiwitten. Ik sta dus open voor het eten van insecten, tenminste onder de vorm van insectenburgers. Een sprinkhaan of made zie ik mijzelf nog niet zo snel eten, soms overvleugelen de emoties toch nog het rationele.

(Deze foto werd gemaakt door Nick Karvounis en vond ik op  Unsplash)

4 gedachten over “Zijn mosselen of insecten vegetarisch?

  1. De nootachtige smaak van sprinkhanen schijnt erg lekker te zijn.

    Toch houd ik mij aan de strenge regel; geen dieren.

    Wel laat ik eenieder vrij in zijn keuze.

    Diervriendelijke groet,

  2. Interessant stukje, Sofie. Zelf eet ik geen mosselen, maar dat deed ik voor ik vegetariër werd eigenlijk ook bijna nooit. Ik vind ze namelijk niet lekker. Ik denk ook niet dat ze pijn ervaren, en zie dus zelf ook geen grote ethische bezwaren om ze te eten. Bij insecten twijfel ik meer. Ik proefde er wel eens een paar, uit nieuwsgierigheid. Ik eet ze niet, maar begrijp jouw argumenten en keuze om dat wel te doen perfect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *