Nog 1 week, aftellen naar Polen

Onze vakantie begint stilaan vorm te krijgen, het moet ook wel want over exact 1 week vertrekken we! Eerder al vertelde ik jullie al waarmee je zoal rekening moet houden bij het plannen van een fietsvakantie maar vandaag ga ik in op de voorbereidingen voor onze reis naar Polen.

Ons plan was om een stuk van de Greenvelo route in Polen te fietsen. Een stuk, want de route zelf is ruim 2000 km lang! Er moest dus in de route geknipt worden. Omdat de website van Greenvelo zelf regelmatig vastloopt dowloadde ik het gpx bestand en importeerde dit in Google Maps. Als je in Google Maps naar ‘Mijn plaatsen’ gaat en dan verder door klikt naar ‘Kaarten’ kan je zelf een nieuwe kaart aanmaken en een vooraf uitgestippelde route importeren. Vervolgens kan je op die kaart plaatsen aanduiden zoals campings, bezienswaardigheden,… je kan afstanden meten tussen twee punten én je kan de kaart delen. Om niet volledig afhankelijk te zijn van elektronica (denk aan platte batterijen) kochten we ook een kaart van polen. Daarop tekende ik de Greenvelo route uit, zo hadden we meteen ook een beter overzicht. Op basis van die tekening besloten we de onderste lus van de route te doen in de Podkarpackie (Subkarpaten). Een deel van die lus loopt langs de grens met Oekraïne. We zullen een stukje zelf moeten uitstippelen om terug op onze vertrekplaats aan te komen maar als alles goed gaat hebben we 8 dagen om 400 km te fietsen.  Onze tocht vertrekt in Lancut en gaat dan met de klok mee langs Rzesów, door het Park Krajobrazowy Gór Przemyskiego naar Przemysl om dan langs de grens van Oekraïne weer naar het Noorden te gaan door het Poludnioworoztoczanski Park Krajobrazowy om dan door Park Krajobrazowy Puszczy Solskiej terug te keren naar ons beginpunt. De namen typen is al niet gemakkelijk maar toch nog net iets gemakkelijk dan ze uitspreken. In ieder geval zullen we dus door veel groen kunnen fietsen.

Om voor wat variatie te zorgen starten we onze vakantie met een beetje cultuur namelijk twee daagjes Krakau, de mooiste stad van Polen. Ik vond alvast een goede reisgids hiervan in onze bibliotheek welke ik hoop op de lange autorit heen te kunnen doornemen. In de bib vond ik ook het boekje ‘Groene vakantiegids Polen Tsjechië & Slowakije’. In de hoop hierin een paar leuke overnachtingsplaatsen te vinden nam ik het boekje mee. Helaas was er maar één overnachtingsplaats op onze route en leverde een mail en telefoontje weinig op, de eigenaren spreken geen Engels. Misschien dat mijn Poolse ex-collega nog iets kan regelen maar anders zullen we op zoek moeten gaan naar iets anders, jammer. Tijdens de fietstrektocht zelf zullen we kamperen. We vonden reeds enkele campings op de kaart en verder is het plan een lijst van campings op de te vragen in één of ander toeristische dienst in Polen. Ook van het geweldige initiatief Gocampr, waar mensen hun tuin kunnen openstellen om te kamperen en waardoor we reeds enkele gasten in onze tuin konden verwelkomen, zijn er op onze route geen kampeeradressen. In Krakau zullen we logeren in een jeugdherberg maar voor de rest ligt er dus nog maar weinig vast. Dit geeft ons heel wat vrijheid, zo kunnen we de fietsafstand aanpassen naar gelang de vermoeidheid of weersomstandigheden. Doordat we onze tent en slaapgerief bij hebben zijn we bovendien steeds voorzien van het nodige om te overnachten, lang leve het avontuur :).

Wat onze uitrusting betreft hebben we alles al van onze vorige fietsvakantie naar Vézelay. Deze keer zal Arne in het slaaptentje van Deryan slapen en krijgt Joris een kinderslaapzak en matje. Fietstassen, tent, kookpot, vuur, … hebben we allemaal. We zijn er dus klaar voor!

 

13 gedachten over “Nog 1 week, aftellen naar Polen

  1. Ziet er fantastisch uit!
    Veel fietsplezier, en zeker het tempo mee laten bepalen door Joris en Arne.
    Misschien ook nog iets voor ons om te doen want het fietsen hier aan de Loire bevalt ons heel goed.????

  2. wat een onuitspreekbare namen – je zal wel creatief moeten communiceren !
    niet te veel hooi op de vork ?
    in alle geval heel veel plezier en geluk met de kindjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *