Dag 12: Polski delikatesy

Prezworsk-Lancut, zo’n 60 km met de auto, overnachting te Hotel Lancut

Ons laatste dagje Polen voor we naar huis vertrokken en meteen ook mijn laatste reisblog. We maakten van deze dag gebruik om wat boodschappen te doen: Poolse Zubrowka wodka (met zo’n sprietje bizongras) maar ook een fles ketchup (die hier anders en beter smaakt) en woudhoning stonden op het lijstje.

In een Poolse supermarkt sloegen we de eerste twee in, voor het laatste van onze lijst trokken we naar Rzezsów, daar was het toevallig net markt. Er waren grote kramen met groenten en fruit maar ook vele klein kraampjes met producten van eigen teelt. En we hadden geluk, er was ook een imker die er zijn producten verkocht. Op zijn tafeltje stonden meerdere soorten honing maar ook stuifmeelklompjes en andere dingen (bijenwas?). Jammer dat hij geen Engels sprak en mijn Pools ook zeer beperkt is maar gelukkig hielp Google translate ons een beetje. Zo slaagde ik erin een potje Miód Spadziowy te kopen. De smaak van deze honingdauwhoning is heel speciaal, moeilijk te omschrijven. Ik denk dat ik qua smaak toch mijn eigen bloemenhoning verkies 🙂 Honingdauwhoning is zoals het woord zelf zegt niet van nectar gemaakt maar van honingdauw. Dat is het product dat bladluizen uitscheiden wanneer ze het sap van bladeren opzuigen. Honingdauw bevat veel suiker en wordt door de bijen verzameld om er honing van te maken wanneer de bijenkasten in een bos staan.


Tenslotte reden we terug naar Lancut waar we een nachtje op hotel slapen. Daar sloten we onze reis af met een bezoekje aan het mooi aangelegde park rond het kasteel van Lancut. Morgen rijden we met de auto terug naar huis met een tussenstop in Dresden. Tot ziens!

4 gedachten over “Dag 12: Polski delikatesy

  1. Sofie ik ga je dagelijkse verhaaltjes en avonturen missen twas leuk maar nu welkom thuis we zijn blij dat jullie terug thuis zijn en het leuk gehad hebben ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *