Mijn moestuin in 2017

Aan het begin van de lente deelde ik hier mijn moestuinplan. Tijd om het resultaat eens voor te stellen!

Mijn moestuin bestaat uit drie vakken en buiten camille werden de vooropgestelde plantensoorten allemaal gezaaid … + nog een 10-tal andere soorten. Dat kwam door de moestuinpotjes van Albert Heijn. Grote fan ben ik daarvan want ik experimenteer graag met nieuwe soorten groenten in mijn moestuin en bovendien lukken ze bijna altijd. Je ziet, niet alleen kinderen worden er blij van. Dit jaar zaten er ook twee potjes met bloemzaadjes bij waardoor mijn moestuin ineens een stuk kleurrijker werd. Iets waar ik volgend jaar zeker verder mee wil doen aangezien het én mooi is én goed is voor de bijen, hommels en vlinders. Ik zag er dit jaar heel wat passeren in mijn moestuin en schreef hier al eens mijn tips neer om ze te lokken.

 • erwtjes
  Ik zaaide zowel gewone erwtjes als Kapucijners. De laatste is een oude soort waarvan de peulen paars kleuren, heel mooi! De zaadjes vond ik in onze zadenbib. In de zadenbib, een kast die in onze bibliotheek staat, vind je zowel zaden van eetbare planten als van medicinale planten, sierplanten en bloemen. Het principe is simpel: je mag een drietal zakjes meenemen en als je achteraf zaad oogst en zaden op overschot heb mag je die doneren. Mijn opbrengst dit jaar is niet zo groot omdat ik niet veel kapucijner plantjes heb staan, ik ga dus niet veel zaad kunnen oogsten maar volgend jaar hoop genoeg te hebben om zelf een keer te doneren.
 • radijsjes
  De radijsjes waren erg goed gelukt! We hadden er zoveel dat we ze niet allemaal opgegeten kregen dus liet ik ze gewoon staan totdat ze in bloei kwamen, een feestmaal voor de hommels en bijen in onze tuin.
 • rode biet
  We hebben drie rode bietjes als resultaat van één AH potje. Ik plan ze deze week te oogsten en klaar te maken met mijn favoriete bietenrecept: zelfgemaakte pizza met rode biet en cheddar kaas uit Veg!.
 • worteltjes
  Ook een AH potje. Heel lekker en leuk om de gekke wortelvormen te zien. Wij hebben hier geen zandbodem en daardoor is het moeilijker voor de wortels om mooi recht naar beneden te groeien.
 • paksoi
  Weeral een AH potje. Een groente die ik zelf niet zou kiezen omdat ik ze niet geweldig graag eet maar het was wel heel leuk om te zien hoe de plant groeit. En dat groeien ging verrassend goed. Een beetje te goed zelfs want ze schoten snel door waardoor we nog meer bloemen in onze moestuin hadden 🙂 Naar het schijnt is dit een vaak voorkomend probleem bij deze van oorsprong Aziatische groente. Wachten met zaaien tot na 10 juli zou helpen.
 • goudsbloem
  Ook een AH potje. Goudsbloemen zijn oranje, eetbare bloemen en trekken ook veel insecten aan.
 • groot kaasjeskruid
  Ook van AH en net zoals goudsbloem een eetbare bloem. Beide bloemsoorten hebben geen uitgesproken smaak maar zijn perfect om een slaatje mee te decoreren.
 • rucola
  En nog een AH potje. Na een paar keer blaadjes geplukt te hebben liet ik het plantje tot bloei komen met als resultaat witte bloemetjes net zoals bij radijs. Rucola behoort dan ook mee tot dezelfde familie.
 • spinazie
  Ook van AH en één van de weinige soorten die niet goed gelukt was. De slakken aten er zoveel van dat de plantjes niet meer te redden vielen.
 • sla
  De sla was ook geen succes, waarschijnlijk door te weinig water waardoor de zaadjes niet kiemden en slakkenvraat.
 • spruitjes
  Deze zaaide ik binnen voor en de plantjes hadden het daar al een keer zwaar te verduren van Arne zijn nieuwsgierigheid. Vervolgens werd een deel van de plantjes door de slakken verzwolgen met als resultaat nog één grote spruitjesplant. Ik wacht vol spanning af tot de eerste spruiten zullen verschijnen want het is de eerste keer dat ik hem in mijn moestuin heb.
 • pompoen
  Deze grote woekeraars verlieten al snel hun vak en veroverden een stukje gazon. Eerst twijfelde ik of het niet om ronde courgettes ging maar het blijkt om groene pompoenen te gaan. Pompoenplanten zijn te onderscheiden van courgetteplanten doordat ze klimranken hebben.
 • olijfkomkommer
  Nog eentje van de zadenbib. Eén plantje overleefde de slakkenvraat en daaraan groeide welgeteld één komkommer. Geen lange smalle komkommer zoals in de winkel maar en kleine dikke met stekeltjes, een soort die ik nog herken van mijn erasmusperiode in Spanje.
 • tomaat
  De laatste van de AH potjes en ook de meest succesvolle. Ik besteedde begin juli twee weken wat minder aandacht aan de moestuin en in die tijd explodeerden de tomatenplanten bijna. Ze waren zo hard gegroeid en zaten zo in elkaar verstrengeld dat ik ze niet meer uit elkaar kreeg. Ik laat ze dus wat doen en ga af en toe op zoek naar de heerlijk zoete kerstomaatjes in die wildernis.
 • snijboontjes
  Een heel gemakkelijke plant met grote oogst. Samen met radijsjes zijn ze de enige twee plantensoorten die elk jaar in mijn moestuin te vinden zijn. Over een paar dagen oogst ik de laatste keer en dan knip ik de stengels af vlak boven de grond. De vlinderbloemigen familie waartoe snijboontjes behoren gaan namelijk een symbiotische relatie aan met bacteriën die stikstof uit de lucht omzetten in ammonium, een stof die de planten nodig hebben om te groeien. Door de wortels te laten zitten blijven de stikstofknolletjes achter voor een betere groei volgend jaar.
 • Cosmos en andere bloemen
  Tenslotte zaaide ik in het achterste vak nog een hele hoop cosmos, zaadjes die ik kreeg op de afsluitende workshop van Biekes van A. Die plantjes beginnen nu in bloei te komen, ideaal want voor de rest zijn er in de tuin niet zo veel bloemen meer te vinden voor de bijen.  Verder hielp Joris nog om in het achterste vak zaadbommen te planten die ik van een vriendin kreeg. Daar kwamen ook een hele hoop verschillende bloemen uit zoals de korenbloem, zonnebloem, slangenkruid,… 

   

  Mijn moestuin is dus zeer goed gevuld met welgeteld 17 verschillende soorten groenten en bloemen (de zaadbommen niet meegeteld) waarvan de helft afkomstig is van de moestuinpotjes van AH! Volgend jaar ga ik toch wat moeten selecteren, óf mijn moestuin wat groter maken.

7 gedachten over “Mijn moestuin in 2017

 1. Wat een mooie moestuin dat jij hebt.
  Toen je er pas woonde vond ik dat zo’n troosteloos en verloren hoekje en kijk nu wat een rijk gevuld hoekje je nu hebt proficiat ?

  1. Danku! Dat was inderdaad een verloren hoekje en dankzij mijn kleurrijke moestuin is het de blikvanger geworden. Een tip voor wie zelf nog een moestuin wil aanleggen: verstop hem niet vanachter in de tuin maar geef hem de plaats die hij verdient!

 2. ja, dat is waar, ‘k heb de plaats, maar kan niet op mijn knieen zitten –
  bij je enthousiaste uitleg komt de bio-ingenieur wel boven,hé

 3. Wauw! Hier heel wat minder soorten, maar toch heel tevreden. Volgend jaar wil ik het ‘beter’ doen, maar ook vooral beter georganiseerd qua bedden en hoeveelheid. Genoeg leesvoer in elk geval voor het najaar 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *