Taalkronkels van Joris, deel III

Begin deze maand startte Joris in de tweede kleuterklas! Het bewijs dat hij al een grote jongen is, of op zijn minst in zijn eigen ogen. Want aan de uitspraken die hij doet merk ik dat de wereld rondom hem soms toch nog raar in elkaar zit. Hier is een greep uit wat onze babbelkous er soms uitflapt:

  • Grenadine is zo rood als een hartje hè?
  • Jongens kunnen niet fluiten hè? (als hij het niet kan zal wel geen enkele jongen het kunnen)
  • Joris maakte een tekening van Arne en ik vroeg: ‘Wat is dat rondje op zijn buik?’ Joris: ‘Dat is zijn snavel!’
  • In het paskotje: Ik: ‘Doe jij het gordijn dicht?’ Joris: ‘Waarom?’ Ik: ‘Ik ga mijn T-shirt uitdoen en wil niet dat iedereen mij in mijn blootje ziet.’ Waarop Joris antwoordt: ‘Waarom? Is dat grappig?’
  • Joris: ‘Mijn beste vriend is Bompi.’ Daarop vraag ik hoopvol: ‘En wie is je beste vriendin?’ Antwoord: ‘Papa!’
  • Jij hebt dat lekker besteld mama. (Onze kei in complimentjes! Als ik andere oorbellen aanheb is hij de eerste die het merkt en mij een complimentje geeft 🙂 )
  • Komt er nog zo’n bocht met een puntje? (bedoelt een scherpe bocht)
  • Papetjo dat zijn de beste tikken hè? (Papetjo = Paw Patrol, beste tikken = besterikken = tegengestelde van slechterikken)
  • Als Arne nog in je buik zat en en als jij dan melk dronk dan viel dat zo op zijn kop hè? (wat daar in een buik allemaal gebeurt is toch iets mysterieus)
  • Joris: ‘Hoe lang is het nog?’ Ik: ‘Nog twee uur.’ Joris: ‘Is dat zo lang tot aan de hemel?’ (tja hoe meet je tijd, de afstand tot aan de hemel is een pak concreter dan het begrip uur)

En verder ben ik heel de dag door bezig uit te leggen hoe dingen werken (hoe werkt een automotor?, vanwaar komen uitlaatgassen?, hoe werkt een fietsrem?, van wat is … gemaakt?, wat gebeurt er als je … , …) En zijn favoriet: gaat dat kapot als je dat op de grond gooit?  Ein-de-lijk heeft hij door dat je niet zomaar alles op de grond mag gooien!

En voor wie het zich afvraagt, bij Arne (20 maanden) zijn er ook al vorderingen. Hij articuleert alleen zo slecht dat je enkel uit de context kan afleiden wat hij bedoelt. Zijn grappigste uitspraak tot nu toe: enthousiast waf, waf, waf beginnen roepen bij het zien van een varken in zijn boekje 🙂

 

2 gedachten over “Taalkronkels van Joris, deel III

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *