Zijn wasmachines echt zo’n energievreters of valt dat wel mee?

wasmand

Op het internet circuleren heel wat tips over hoe je op een duurzame manier kunt wassen door te besparen op water en elektriciteit. Maar hoeveel verbruikt een wasmachine nu echt? Ik deed de berekening voor ons gezin met twee volwassenen en twee jonge kinderen.

Energieverbruik gemiddeld gezin

Het energieverbruik van een gezin varieert sterk. Volgens Vreg, de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, is het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin zo’n 3500 kWh per jaar. Energids gaat dan weer uit van een elektriciteitsverbruik van 2812 kWh per jaar voor een gemiddeld gezin in Brussel. Volgens hen is een wasmachine A+++ verantwoordelijk voor een verbruik van 173 kWh, 6% dus van het totale energieverbruik. Als je hier ook nog een droogkast (192 kWh) en strijkijzer (260 kWh) bij optelt kom je op een totaal energieverbruik voor het wassen van 625 kWh. Dit is 22% van het totale energieverbruik!

Cijfers uit ons gezin

Zelf hebben we geen droogkast en ook strijk ik heel wat minder dan het gemiddelde gezin. Bij Energids gaan ze uit van 5 uur strijken per week, 48 weken per jaar. Ik kan gelukkig het strijken beperken tot zo’n 2 uur per week, 50 weken per jaar. Zo komen wij op een verbruik van 108 kWh per jaar wat minder dan de helft is van het gemiddelde. Wassen doe ik enkel als de wasmand vol zit, zo wassen wij ongeveer 5 keer per week: 2 keer een was op 30°C (0.31 kWh per keer), 1,5 keer een was op 40°C (0.55 kWh per keer) en 1,5 keer een was op 60°C (0.80 kWh per keer). Het zijn vooral de warme programma’s die veel energie verbruiken aangezien het opwarmen van water veel energie vraagt. Voor elke temperatuur heb ik een wasmand en door onze was te sorteren in een dubbele wasmand bereik ik dus al een serieuze energiereductie. In totaal komt ons wasmachine verbruik zo neer op 2,64 kWh per week of 132 kWh per jaar. Niet slecht als je dat vergelijkt met het gemiddelde verbruik.

 

Hoe nog verduurzamen?

Het verbruik zou nog omlaag kunnen met een hot-fill wasmachine, dat is een wasmachine die je aansluit op je warmwatertoestel zodat de machine het water niet moet opwarmen. Het zijn dure machines maar er bestaat ook een voorschakelapparaat voor gewone wasmachines. Het apparaatje kost zo’n 200 euro en is dus ook niet goedkoop maar aangezien wij een zonneboiler hebben die momenteel onder zijn capaciteit draait is dit wel een te overwegen stap! Want het huishouden verduurzamen zonder dat het extra tijd kost, daar ben ik wel voor te vinden 🙂

Wie zelf aan de slag wil om zijn energieverbruik bij het wassen te verminderen kan eens een kijkje nemen op Sofie’s blog van Tussen dromen en leven. Daar vind je een mooi overzicht met ‘6 tips voor duurzaam wassen‘. Je kan natuurlijk ook je eigen energie sparen door de hulp van je kinderen in te schakelen. Geertruurzaam schreef een leuk stukje over hoe zij de was organiseert en haar kinderen stimuleert om de was in de juiste wasmand te gooien.

Hoe pakken jullie het wassen aan?

Dit artikel bevat een gesponsorde link.

7 gedachten over “Zijn wasmachines echt zo’n energievreters of valt dat wel mee?

  1. Strijken en droogkast probeer ik tot het absolute minimum te beperken. Natuurlijk moeten sommige stoffen wel gestreken worden, anders ziet dat er niet uit. 😀 Maar als ik nieuwe kleding koop, probeer ik zoveel mogelijk bamboe, en tricot met een hoog percentage biologisch katoen te nemen. Dat hoeft naar mijn ervaring niet onder het strijkijzer te passeren en ook niet de droogkast in. Van een hot fill had ik nog niet gehoord. Onze wasmachine berekent wel automatisch hoeveel water het nodig heeft voor de hoeveelheid was die je erin doet. Dus water besparen doet het al wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *