Over bijleren, nieuwe dingen ontdekken en work-life balance

ecologisch tuinontwerper

Het was hier even wat stiller op de blog, het najaar is dan ook een drukke periode voor een tuinliefhebber. Ondertussen verscheen er op de Facebookpagina van Natuurlijk Sofie wel een interessant stukje. In een interview met Werk-BaAr vertelde ik waarom ik gestart ben als zelfstandige ontwerper van bijvriendelijke tuinen en hoe ik de eerste stappen zette. Zoals je kan lezen is het eigenlijk deze blog geweest die mij op weg heeft gezet!

De voorbije weken was ik dus regelmatig op stap. Om voor mijn werk als ontwerper van bijvriendelijke tuinen een beetje mee te zijn met de enorme variatie aan planten die er momenteel op de markt is bezocht ik een paar tuindagen.

De eerste tuindag was de opendeurdag van vaste plantenkweker Jan Spruyt. Het was even slikken toen we aankwamen, het bedrijf bestond uit 5,5 ha boordevol planten! Met een plannetje in de hand gingen we onder een stralende zon op verkenning. Al snel werd duidelijk dat sommige planten heel druk bevlogen werden door bijen, hommels en vlinders: ik had mijn bijvriendelijke planten gevonden! Alles werd mooi genoteerd in mijn notitieboekje en vastgelegd op foto. We maakten van dit bezoekje trouwens een gezinsuitstap. Ok, we waren niet echt voorbereid op zo’n grote variatie aan planten en op het einde van het bezoekje was iedereen hongerig maar het was echt een mooie dag. We kochten er een paar leuke herfstbloeiers (vooral van asters ben ik nu een grote fan geworden), maar namen ook een paar van die grote sier ui bollen mee (Allium gladiator). en Thijs, die vooral in eten geïnteresseerd is, spoorde mij aan zes verschillende soorten tijm te kopen.

aster met bij bezoek plantenkweker vasteplant

De tweede uitstap was naar de plantendag van het Arboretum van Kalmthout, ook weer met gezin. Hier stonden verschillende plantenkwekers met hun mooiste planten. Elke plantenkweker had zijn specialiteit en er waren dan ook heel wat prachtige planten, en bloembollen natuurlijk. Ik was blij verrast toen ik een standje ontdekte van mijn favoriete moestuinman Peter Bauwens, oprichter van ‘De nieuwe tuin‘. Ik kocht twee nieuwe boeken die ik weeral aan iedereen wil aanraden: ‘Groenten in de hoofdrol‘, een boek over hoe we op een andere manier met het kweken van voedsel om kunnen gaan, en ‘Moestuin in pot‘, over de mogelijkheden van een moestuin in pot. Verder nam ik enkele oerprei knolletjes mee voor een nieuw moestuinexperimentje.  Ik hou jullie op de hoogte van mijn ervaringen hiermee.

Een gids leidde ons samen met andere bezoekers rond op het arboretum. We leerden dat dit domein oorspronkelijk van een plantenkweker was die in het centrum van Antwerpen plaats tekort kwam voor zijn Sequoias. Enkele van die oorspronkelijke planten bleven behouden maar het park werd aangevuld met een enorme diversiteit aan planten. Vooral voor de collectie van Hamamelissen alias toverhazelaars staat het domein gekend. Een heel leerrijk bezoekje en ook Joris werd er enthousiast van, hij slaagde erin bij het naar buiten gaan zo’n Allium van een kweker los te krijgen 🙂

plantendag Arboretum Kalmthoutbloembollen  sierui Allium

Het rijtje werd afgesloten door een bezoek aan de tuindagen van Beervelde. Een event van wel drie dagen waarop massaal veel volk afkomt! De tuindagen vinden plaats op een privédomein, het ‘Park van Beervelde’. Een groot domein maar minder goed onderhouden dan het arboretum. De variatie in standhouders was dan weer wel groter, er waren meer dan 400 verschillende standjes. Niet alleen planten werden tentoon gesteld maar ook tuindecoratie, gereedschap, en allerhande lekkernijen. Dit keer trok ik er alleen op uit en misschien maar goed ook want enkele felle regenbuien maakte dit bezoekje iets minder aangenaam.

tuindagen Beerveldeprairietuin park van Beervelde

Eigenlijk is dit de manier van werken waarvan ik altijd gedroomd heb. Doen wat ik graag doe op een manier die te combineren valt met een gezin. Of het ook rendabel is zal nog moeten blijken maar het gaat in ieder geval de goede kant op. De laatste twee domeinen openen in het voorjaar weer hun deuren en ik sta alvast paraat om tussen de voorjaarsbloeiers op ontdekking te gaan!

2 gedachten over “Over bijleren, nieuwe dingen ontdekken en work-life balance

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *