Wat doet een imker zoal in de herfst?

Zoals ik eerder al schreef is juli de drukste maand voor de imker. Wanneer de honing geoogst is, de bijen hun varroabehandeling gehad hebben en hun wintervoorraad aangevuld is zit het werk voor de imker erop tot het volgende jaar in de lente… of toch niet helemaal. Ook na die drukke periode controleer ik regelmatig mijn bijenkasten: vliegen ze uit met mooi weer?, hebben ze nog voldoende voedsel? en hoe zit het met de varroa besmetting? Wat die laatste vraag betreft kwam ik onlangs tot een onaangename vaststelling. Bij het tellen van de gevallen varroamijten op de schuif die onderin de kastbodem zit, telde ik meer dan 30 mijten die op één dag gevallen waren! Dit wijst op een zeer sterke varroabesmetting, ofwel doordat mijn zomerbehandeling niet effectief was ofwel door een herbesmetting van mijn volkjes.

Even een kort woordje uitleg over die varroamijt. De varroamijt is een parasiet van de honingbij die oorspronkelijk enkel in Azië voorkwam maar sinds de jaren 80, door het transport van bijen, in onze streek is beland. Varroamijten zijn kleine beestjes die zich vasthechten op de larven van de bijen en de bijen zelf en zich voeden met het lichaamsvocht van de bijen. Hierdoor verzwakken de bijen en verkort hun levensduur. Bovendien kunnen de varroamijten virussen overbrengen die de bijen ziek maken. Wanneer er niets gedaan wordt tegen deze mijten overleeft een bijenvolk niet, daarom is het de taak van de imker om op tijd in te grijpen en te behandelen. Ik ga hier niet in detail treden over de voor en nadelen van de verschillende behandelingsmethoden, dat zou ons te ver leiden. Ik wil gewoon even delen hoe ik het probleem heb aangepakt, kwestie dat jullie weten met wat voor rare dingen imkers zich bezig houden 🙂

zwembril en stofmasker

Wat je hier ziet is geen halloweenverkleedpartij, het is Thijs die mij helpt met het verdampen van oxaalzuur! Oxaalzuur is zoals de naam zelf zegt een zuur dat op kamer temperatuur de vorm van kristallen heeft. Om het oxaalzuur over mijn bijen en hun mijten te verspreiden heb ik sinds kort een toestelletje dat die oxaalzuurkristallen verwarmd zodat ze gaan sublimeren. Het inademen van die dampen is zeer schadelijk, vandaar het masker met stoffilter en de zwembril als bescherming voor de ogen! Aangezien het tegenwoordig al vroeg donker wordt zorgde een lamp voor sfeervolle verlichting.

Qua bijenwerkzaamheden staat er voor de rest nog wat opruim-en schoonmaakwerk op de planning en willen we het dak boven mijn bijenstand vervangen. Een werkje dat we deze zomer moesten uitstellen aangezien je drie levendige bijenvolkjes niet zomaar even aan de kant schuift. En verder hield ik mij bezig met bloembollen planten in onze tuin, krokussen en sierui, heel mooi en voedzaam voor de bijtjes! Al mijn opzoekwerk over welke bloembollen het beste zijn voor een bijenvriendelijke tuin bundelde ik in een boekje met 10 plantenfiches dat je kan verkrijgen op denatuurlijketuin.be/ebooks.

Wat ik mij afvraag, zijn er nog zo mensen met vreemde hobby’s? Vertel!

5 gedachten over “Wat doet een imker zoal in de herfst?

  1. Fantastisch zo blijf ik op de hoogte van het bijenvolkje want voor mij was vroeger een bijtje een diertje dat honing produceerde en dat was het,nu weet ik beter dat je ze moet verzorgen en zoals met alles daar veel tijd in kruipt. Succes met het verdelgen van die lelijk mijten. Ik hou van bijtjes nu meer dan vroeger wat zegt het spreekwoord # onbekend is onbemid. ?

  2. en, is het gelukt met het oxaalzuur, en ben je nu gerust voor
    heel de winter of moet je blijven in het oog houden.
    pas zelf maar op als het zo giftig is !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *