Doe tip met kleuters: kerstdecoratie maken uit zoutdeeg

Onze kerstboom kon nog wel wat extra versiering gebruiken, dus zette ik mijn kindjes aan het werk 🙂 We gingen aan de slag met Mme Zsazsa haar recept voor zoutdeeg:

  • 3 koppen witte bloem
  • 1 kop zout
  • 1 kop water
  • 1 eetlepel olie

Uit mijn eigen kindertijd heb ik herinneringen aan een veel te plakkerig deeg waarmee je moest zoeken en mengen tot de het de juiste consistentie had om iets mee aan te vangen. Misschien was het beginnersgeluk, misschien gewoon een goed recept, maar het deeg zat van de eerste keer goed! Joris maakt liever niet zijn handen vuil dus die liet het kneden aan mij over.

Zowel Joris als Arne hielpen vervolgens met het uitrollen van het deeg en het uitdrukken van vormpjes. We maakten rendieren maar ook ventjes, koeien, vissen, sneeuwmannen en zelfs een kerstbal 😉 Vervolgens maakten we met een rietje een gaatje in onze vormpjes, een tip die ik bij Libelle vond.

Joris vond het uiteraard geweldig leuk om het propje zoutdeeg uit dat rietje zo ver mogelijk weg te blazen 🙂 En dan gingen de vormpjes op een bakplaat de oven in gedurende 1.15u op 120°C, dan waren ze droog genoeg.

De volgende dag hielp Joris mij met het knippen van lintjes, deze door de gaatjes te steken, oefenden we samen knoopjes maken en de vormpjes konden in de boom. Ik moet zeggen dat ik zelf ook erg blij ben met het resultaat, de combinatie van het beige zoutdeeg met rode lintje is geslaagd.  

2 gedachten over “Doe tip met kleuters: kerstdecoratie maken uit zoutdeeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *