Het weekmenu met MmeZsazsa: ons eetpatroon van 2017 in een pizzachart

Ik schreef al eens eerder hoe wij een weekmenu opstellen zodat we efficiënt boodschappen kunnen doen en toch een hele week lekker eten hebben. MmeZsazsa moet het geroken hebben want zij maakte een super mooie weekmenu kalender en bedacht een heel nieuw concept. Op facebook startte ze een groep ‘Het weekmenu van’ waarin iedereen zijn weekmenu kan delen. Door de juiste hashtags te gebruiken kan je zo anderen inspireren of ideeën opdoen uit de weekmenu van iemand anders, super handig!

Wat ook handig is is dat ik nu een overzicht heb van wat we het voorbije jaar gegeten hebben, kijk even mee:

pizzachart

De nummer één is hier… soep! Een verrassing maar langs de andere kant ook weer niet zo speciaal aangezien soep de gemakkelijkste manier is om groentjes te verwerken en ik een grote soepfan ben. Vaak wordt die soep gecombineerd met een restje van de vorige dag en ik maak ook altijd genoeg zodat er een deel de diepvries in kan. Zo kunnen we afwisselen en zit er altijd iets gezond in de diepvries voor wanneer er weinig tijd is.

Wat er ook standaard in onze diepvries zit is frietjes 🙂 Gecombineerd met zelfgemaakte falafels en een slaatje is mijn favoriete versie maar evengoed gaan we soms naar de frituur. Familiefeesten staan mee op de tweede plaats. Onze families zijn niet supergroot maar als je al de verjaardagen van beide kanten optelt zijn algauw de helft van al onze weekends gevuld met een feestje.

Voor een gezin met kinderen mag spaghetti uiteraard niet ontbreken in de top 3. Onze versie is gebaseerd op die van Mme Zsazsa zelf en bevat linzen in plaats van gehakt. Iedereen maakt spaghettisaus op zijn manier maar bij ons zit er standaard paprika, wortel en courgette in. Soms ook champignons. En bij jullie?

Het lijstje wordt vervolledigd met zelfgemaakte pizza, ook een gerecht waarbij je heel veel kanten uit kan. Vaak wordt deze gemaakt met olijven, champignons en artisjok (meestal nadat we de griekse pastasalade van Jeroen Meus gemaakt hebben) maar ook de versie met rode biet en cheddar van Veg! valt hier in de smaak. Eigenlijk bestaat onze top 10 grotendeels uit eenvoudige en gemakkelijke gerechten want ook met quiche kan je heel veel verschillende kanten uit en het gerecht is (op de oventijd na) snel klaar. Hier steunen we weer op de dagelijkse kost van Jeroen Meus zoals zijn quiche met rode ui, tijm en geitenkaas, maar ook de quiche met broccoli en geitenkaas van Albert Heijn komt regelmatig op tafel. Onze top 10 wordt vervolledigd met vegetarische pitta (met veggie gyros van de Colruyt, super snel klaar!), restjes, pekesstoemp (met spiegelei of veggie vlees) en lasagne.

Gerechtjes die ook echte aanraders zijn maar minder vaak gemaakt worden omdat ze wat meer werk zijn, zijn de vegan shephards pie van Jamie Oliver, chili no carne van Jeroen Meus en pompoen gevuld met prei van Veg!

Favoriete kookboeken

  1. Veg! (45 keer)
  2. Dagelijkse kost (28 keer)
  3. AH (20 keer)
  4. Colruyt (14 keer)
  5. EVA (8 keer)

Hier zie je ook meteen wie onze favoriete koks zijn! Het voorbije jaar kookten we 45 keer uit Veg!, het boek van Hugh Fearnly-Whittingstall en daarmee staat dit boek op de eerste plaats. Aangezien dit mijn eerste jaar als vegetariër was hebben we hier heel veel inspiratie uit gehaald. Op de tweede plaats komt onze tv-kok Jeroen Meus, zijn dagelijkse kost kwam al langer bij ons op tafel en het feit dat al zijn gerechten online staan maakt dat ze gemakkelijk op ons weekmenu belanden. De derde plaats is ook eigenlijk voor een website namelijk die van Albert Heijn (AH). Deze gerechten zijn meestal eenvoudig, zonder al te veel verschillende ingrediënten én snel klaar. Hier hou ik van! Ook het boekje van de Colruyt dat hier wekelijks in de brievenbus valt diende hier meermaals (14 keer) tot inspiratie en diende de website van EVA 8 keer als inspiratiebron. Verder werd er gekookt uit het boek Forest feast kids, een kookboek van Jamie Oliver, HET kookboek van de boerinnenbond, Oh she glows, en vegetarisch koken.

Ook het vermelden waard is dat we 108 keer! geen kookboek of website als inspiratie gebruikten. Tja dat zal komen door de vele soep, frietjes, spaghetti en pizza denk ik. Eigenlijk hebben we voor heel onze top 4 van gerechten geen leidraad nodig. En dat typeert misschien nog het meest onze eetstijl: meestal simpel met af en toe een kookboek voor wat inspiratie en variatie.

 

 

4 gedachten over “Het weekmenu met MmeZsazsa: ons eetpatroon van 2017 in een pizzachart

  1. Leuk overzicht! Hier komen ook vaak dezelfde gerechten terug eigenlijk, omdat ze snel klaar zijn en weinig nadenken/voorbereiding vragen. Handig met een kindje in huis!

  2. ik ken al die producten niet,vroeger was er geen falafel of tofoe of kikkererwten – ik houd me dan maar aan aan ouderwetse groenten en fruit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *