De Natuurlijke Tuin groeit!

Het is hier wat stiller, dat betekent dat het achter de schermen extra druk is 😉 Niet alleen heb ik een nieuwe job, is er de zwangerschap en mijn start als secretaris bij ZwarteBij.org (waarover ik later nog wat meer vertel). Achter de schermen is ook mijn bijberoep als tuinontwerpster voor mijn bedrijfje De Natuurijke Tuin tot bloei gekomen! Dringend tijd om daar wat meer over te vertellen.

Gebeten als ik ben door bijen en planten richtte ik zo’n half jaar geleden mijn eigen bedrijfje op: De Natuurlijke Tuin. Een plaats waar ik als zelfstandig tuinontwerpster aan de slag ga om mijn kennis van bijenvriendelijke planten aan te wenden voor het ontwerpen van ecologische tuinen. Het begon klein, met opdrachtjes voor vrienden, maar ik slaagde er al snel in ook nieuwe mensen te bereiken die geïnteresseerd waren in mijn ecologische tuinideeën en mijn aanpak op maat. Tot mijn grote blijdschap zijn er heel wat mensen die een tuin willen die ze kunnen delen met vogels en insecten. Waarvan de planten zijn aangepast aan de omgeving zodat er green drastische ingrepen nodig zijn om de tuin er blijvend mooi te laten uitzien. Mensen die er van genieten de planten in hun tuin te zien groeien en ze ook graag zelf verzorgen maar die niet de nodige plantenkennis en tijd hebben om zelf een doordacht ontwerp in elkaar te steken. En ik ben heel dat ik zo al een paar mensen heb kunnen helpen om hun tuin te ontwikkelen door ideeën op papier te zetten en hen een nieuwe kijk op de mogelijkheden van hun tuin te geven. Graag deel ik enkele stukjes van de ontwerpen. Zoals je ziet teken ik zowel op papier als op de computer, in 2D en 3D.

Het eerste ontwerp is een voortuin, gelegen aan de noordkant en dus met veel schaduw. De plantenbakken met daarin telkens één enkele plantensoort zorgen voor een modern uitzicht. De keuze voor inheemse planten die lang bloeien en veel nectar- en stuifmeel produceren maakt de tuin ook tot een toevluchtsoord voor bijen en vlinders. Een strak ontwerp en een ecologische tuin sluiten elkaar dus zeker niet uit! De gekozen planten zijn tevreden met een plekje in de schaduw en zullen dus uitbundig groeien en bloeien, dit in combinatie met bollen voor bloemen in het voorjaar maakt van deze voortuin een mooi blikvanger.

Mijn eerste grote tuin was een volledig leeg perceel. Zelfs het huis moest nog gebouwd worden. Geen omliggende beplanting waar rekening mee gehouden moest worden, want in de nieuwbouwwijk hadden nog maar weinig mensen hun tuin ingericht. Een tuin vol mogelijkheden en weinig beperkingen dus! In samenspraak met de eigenaars gaf ik de borders ronde vormen en creëerde ik structuur door verhogingen in de tuin te maken. Het zicht op de achterliggende akkers werd open gehouden en er kwam een moestuin. Bessenstruiken en fruitbomen zorgen voor een eetbare tuin met speelelementen voor kinderen zoals een heuvel met glijbaan en tunnel en een wilgenhut.

Toen volgde ‘de bostuin’. Een bestaande tuin met erin en rondom veel hoge bomen waardoor de hoeveelheid zonlicht er beperkt was. Rhododendron en taxus groeiden er weelderig maar andere plantjes kwamen maar moeilijk tot ontwikkeling. Dus zocht ik naar manieren om de eentonigheid te doorbreken met nieuwe schaduwplanten en hier en daar een andere indeling. Bloembollen zijn dé ideale plant voor schaduwrijke tuinen omdat ze vroeg op het jaar bloeien wanneer de meeste bomen nog geen bladeren hebben en er dus nog voldoende licht is. Extra bollen gecombineerd met een aangepast maaibeheer en wilgenhut vergrootten de variatie in de tuin wat niet alleen het zicht maar ook de insecten en vogels ten goede komt.

Tenslotte werk ik momenteel aan een middelgrote tuin die wat vanalles heeft. Een kant met hoge bomen die voor schaduw zorgen, een nieuw vrijgemaakt perceel met haag, een vochtig gazon en vele grote struiken die de groei van kleinere plantjes belemmeren. Ook hier ben ik vollop bezig mijn kennis en ideeën te gebruiken om alles te integreren in nieuw plan dat van de tuin één geheel maakt.

Geweldig boeiend om te doen! Ik ben dan ook heel blij met mijn eigen bedrijfje en de ideeën die ik erin kwijt kan. Al zal ik het na deze laatste tuin even rustiger aandoen. Nog even en De Natuurlijke Tuin wordt op pauze gezet zodat ik deze zomer tijd heb voor mijn eigen tuin… en vooral de drie kinderen die er dan in zullen rondlopen/liggen 🙂 Al kijk ik er naar uit later mijn potlood en rolmeter weer boven te kunnen halen.

3 gedachten over “De Natuurlijke Tuin groeit!

  1. Doe zo voort zoals je nu bezig bent je kan het ook goed verwoorden je passie voor de natuur het zet de mensen aan om te tuinieren en van de natuur te houden. ?

  2. proficiat met je geweldige inspiratie – bij mij zijn er ook veel mogelijkheden maar mijn slechte botten laten niet veel meer toe
    tof dat je al zo snel geinteresseerde tuinliefhebbers hebt gevonden
    nu is de bal aannhet rollen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *