Verjaardagsbrief aan Joris: 5 jaar!

Liefste Joris,

 

Vandaag word jij al 5 jaar! Zo ongeveer de dag na je vierde verjaardag begon je al te vragen wanneer je nog eens jarig was en geloof ons, die vraag kwam regelmatig terug. De begrippen een jaar, een maand, een week een dag zijn nog moeilijk te vatten dus proberen we het anders uit te leggen. Eerst moest het zomer worden, dan herfst, winter en opnieuw lente. Dan kwam eerst nog Pasen (met daarop jouw vraag wanneer het nog eens kerstmis was?), en nu EINDELIJK is het zover 🙂

Je bent het voorbije jaar weer zoveel gegroeid en hebt zoveel bijgeleerd. Aan en uit kleden gaat nu min of meer vlot (al word je nog heel graag geholpen) en tegenwoordig kom je soms trots zeggen dat je zelf je mond hebt afgekuist, haren hebt gekamd en handen gewassen. Ja je ziet er wel graag goed uit. Maar o wee als je je ergens pijn doet en er is bloed te zien, dan geraak je helemaal in paniek en is je grootste bekommernis wanneer dat terug genezen gaat zijn. Een vriendje heeft zelfs al eens zijn skelet gebroken en dat is wel heel indrukwekkend.

Er spoken nog altijd heel wat vragen rond in je hoofd. Tegenwoordig besef je goed dat mensen dood kunnen gaan en dus blijven de vragen komen: ga je dood als je in brand staat?, als je van de trap valt ben je dan dood?, als je in je vinger snijdt ga je dan dood?, …. Het lijkt alsof je bij alles wat je doet de risico’s probeert in te schatten en soms hou je zelfs je broertje Arne tegen als die iets gevaarlijks wil doen. Je stelt je ook veel vragen over het baby’tje in mijn buik: weent dat baby’tje soms in je buik?, hoe groot is die al?, als ik op je buik ga liggen is het baby’tje dan plat?, en als Arne op je buik gaat liggen?,…

Jij en Arne zijn toch wel een speciaal team. Je weet heel goed dat Arne niet graag heeft dat je aan zijn spullen komt maar soms pak je expres dingen af en loop je constant ‘van mij’ te zeggen. Andere keren spelen jullie dan weer mooi samen. Vooral op ons bed springen en dansen behoren tot jullie favoriete bezigheid. Sinds kort slapen jullie ook samen op één kamer. In het begin was dit even wennen, lees veel plezier maken en weinig slapen, maar tegenwoordig valt iedereen vlot in zijn eigen bed in slaap. ’s Ochtends ben jij diegene die tegen Arne zegt dat hij stil moet zijn omdat het schaapje nog niet groen is, wie had dat ooit gedacht! Helaas heeft dat nog niet veel effect op Arne.

Je favoriete bezigheid van het moment is dingen laten spinnen. Dat heb je geleerd van de grote jongens in de nabewaking met hun beyblades. Omdat je zelf nog geen beyblade hebt (tot vandaag dan 😉 ) probeer je allerlei andere dingen te laten spinnen: een balletje dat je kreeg in de schoenenwinkel, het topje waarmee een ballon op een stokje wordt vastgemaakt, muntjes,… Daar toon je heel veel geduld en kan je jezelf goed mee bezig houden. Tekenen en schrijven daarentegen zijn niet je favoriete bezigheden. Af en toe probeer je wel eens iets te tekenen maar je bent nooit tevreden met het resultaat en dan is het weer snel gedaan. Je naam kan je wel al schrijven en daar zijn we best trots op 🙂 Voor de rest herken je heel gemakkelijk geschreven letters (dat is een letter van mijn naam!) en ook rijmen gaat vlot (vis dat rijmt op Joris!).

Deze laatste foto is niet de allermooiste die ik heb maar typeert wel helemaal wie jij bent: een lieve, soms verlegen en bedachtzame maar toch ook enthousiaste jongen. En dat is helemaal perfect zo!

Dikke kus,

je mama

3 gedachten over “Verjaardagsbrief aan Joris: 5 jaar!

  1. Fijne brief Sofie aan je zoontje zo kan Joris later aan zijn eigen kinderen vertellen wie hij was en wat hij kon aan vijf jaar, we hebben zoveel te onthouden dat we er soms een warboel van maken. Nog een fijne dag 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *