Mijn moestuin in 2018: nieuwe vijanden én oplossingen

Al heel mijn (moestuin) leven voer ik strijd tegen moestuinvijand nummer 1: DE NAAKTSLAK. Die strijd is lastig en verloopt met vallen en opstaan, maar toch komt het uiteindelijk altijd wel goed met moestuintje. Tot er dit jaar nieuwe vijanden op het toneel verschenen!

Net zoals vorig jaar startten we dit voorjaar in maart vol enthousiasme met de moestuinpotjes van Albert Heijn. We hadden van familie potjes voor kerstomaat, komkommer, radijsjes, wortel en zonnebloemen gekregen. Omdat er tot half mei vaak koude nachten zijn toomde ik Joris zijn enthousiasme wat in en startten we met het zaaien van de radijsjes en worteltjes. De eerste blaadjes van de radijzen kwamen al snel piepen en even later waren ook de wortelplantjes daar. Met veel liefde maar ook wel wat moeite (want in verwachting en dus een dikke buik en twee kindjes die hééél graag wilden helpen maar nog niet de fijngevoeligheid hebben om met de tere kiemplantjes om te gaan) slaagde ik erin de plantjes te verspenen in onze moestuin. Groot was dan ook mijn teleurstelling toen ik de volgende dag langsliep en alle plantjes stukgescheurd verspreid over de moestuin lagen. De kat van één van de buren vond die vers omgewoelde aarde wel een aantrekkelijk plaatsje om haar behoefte te doen en achteraf te begraven…

Met wat warmere dagen in het vooruitzicht ging ik opnieuw met Joris aan de slag. Deze keer zaaiden we de tomaat en komkommer. Ze werden eerst verspeend naar een grotere pot binnenhuis en dan een tijdje later uitgeplant in de moestuin, samen met nog enkele broccoli en venkelplantjes die ik gekocht had. Ik hoopte dat deze grotere plantjes stand zouden houden tegen de nieuwe vijand, bovendien had ik nog een klimhulp voor klimplanten over een deel van mijn moestuin gelegd ter bescherming. Het ging een paar dagen goed, totdat onze oudste kip op een mooie lentedag besloot een uitstapje naar onze tuin te maken. Dolgelukkig snoepte ze van de jonge plantjes en groef ze in de losse aarde naar slakken en wormen. Ik was daar echter totaal niet gelukkig mee….

bescherming moestuin

Even borg ik mijn moestuin plannen voor dit jaar weer op. Totdat mijn verjaardag aanbrak en mijn man, Thijs, afkwam met het ultieme verjaardagscadeau: we zouden samen nieuwe plantjes gaan kopen én hout en draad om een constructie te bouwen die mijn nieuwe vijanden op afstand hield. Hoera! Mijn moestuin is nu opnieuw gevuld en houdt stand. In de loop van dit jaar hoop ik broccoli, torentjesbloemkool, venkel, pompoen en courgette te oogsten. Mijn oerprei heeft al die tijd stand gehouden en hoop ik dit najaar te kunnen vermeerderen. Zelf zaaide ik nog wat erwtjes en snijboontjes die ik langs een klimhulp omhoog laat groeien. De grootste verrassing is dat er spontaan nieuwe tomatenplantjes gegroeid zijn, waarschijnlijk uit zaad van afgevallen tomaten vorig jaar. Ik ben benieuwd wat die gaan opleveren. Eén vak houd ik ook dit jaar weer voor (eetbare) bloemen. Dit is het vak dat ik na het bezoek van de poes al snel afdekte met een klimhulp. Tussen de mulchlaag van afgevallen bladeren komen daar nu spontaan zaailingen van goudsbloem en groot kaasjeskruid naar boven. Het enige wat ik moet doen is een beetje uitdunnen, super makkelijk. De zonnebloemplantjes staan er nu ook tussen.

Nu is het alleen nog hopen dat het baby’tje dat één van de dagen verwacht wordt mij af en toe wat tijd gunt om onkruid te wieden en water te geven…

Wordt vervolgd!

 

9 gedachten over “Mijn moestuin in 2018: nieuwe vijanden én oplossingen

 1. Super!
  Wij hebben aan zee gezien dat Joris dol is op komkommer, broccoli…..
  In de winter zeker spruitjes planten. Joris wil zelfs spruitjes ijs maken?

 2. Ann jij bent een super bonni om dat klaar te spelen, spruitjes ijs te maken en dan nog door je kleinzoon Joris te laten opeten ?

 3. Slim, die constructie!
  Dit jaar valt het al bij al goed mee met slakken hier. Wij hebben wel veel kauwen, en die zijn verzot op erwten en bonen, en die pikken de zaden gewoon zo weer uit de grond. Ook helemaal niet leuk!
  Vandaag ben ik al enkele uren bezig geweest met onkruid wieden. Het is precies in veel grotere aantallen aanwezig als vorig jaar, maar dat zal wel komen omdat we aarde opgevoerd hebben… Hopelijk volgend jaar beter 🙂

  1. Ja vogels kunnen ook een echte moestuinvijand zijn. Ik heb mijn erwtjes en boontjes binnen voorgezaaid, dat scheelt waarschijnlijk. Nog veel succes met het onkruid wieden! Ik ben momenteel vooral bezig met het uitdunnen van de zaailingen (tomaat, groot kaasjeskruid, goudsbloem) die spontaan opkomen maar het moestuintje is gelukkig niet zo groot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *