Waarom je vaker de fiets gaat pakken na vandaag

Zoals je als trouwe lezer al weet, schrijf ik bijna elke maand een blog over mijn fietsavonturen. Ik fietste zelfs toen ik op zwangerschapscontrole moest, voordat Emile geboren werd. Vandaag wil ik een blog artikel delen, geschreven door Daan van der Spek. Daan is student, wereldreiziger in hart en nieren en denkt graag na over de grote problemen in onze maatschappij. Als mede-fietsfanaat deelt hij vandaag de voordelen van fietsen, vooral met het oog op duurzaamheid. Want voor kleine afstanden de auto pakken lijkt misschien wel heel makkelijk en aantrekkelijk, maar de fiets heeft veel meer voordelen. Over naar Daan:

Beter voor het milieu

De meest voor de hand liggende reden om de fiets te pakken, is uiteraard het milieu. De auto is immers belastend voor het milieu, maar op de kleine ritten (vooral met een koude motor) is het pas écht schadelijk. Moet de motor nog warm worden, dan is de verbranding namelijk verre van optimaal. Zowel benzine- als dieselmotoren verbruiken dan veel meer brandstof en stoten veel meer schadelijke stoffen uit. En hoe logisch is het eigenlijk om de auto te pakken naar de buurtsuper? Pak je de fiets, dan doe je er ongeveer even lang over zónder schadelijke stoffen uit te stoten.

Beter voor de portemonnee

Zoals ik net al aangaf, hebben alle verbrandingsmotoren meer brandstof nodig op kleine ritten, vooral met een koude motor. Dit betekent in feite dat je kleine boodschap ineens veel duurder wordt. Met de huidige brandstofprijzen is het verstandig om eens kritisch te kijken welke momenten nou wel geschikt zijn om de auto te pakken. Pak je vaker de fiets voor de kortere afstanden, dan merk je binnen de kortste keren dat je veel minder vaak aan de pomp komt te staan. En dat is veel beter voor je portemonnee.

Het voordeel in de portemonnee wordt trouwens nog groter wanneer je vaker de fiets pakt. De motor van een auto wordt namelijk niet warm tijdens ritten van minder dan 10 minuten. Dit betekent dat er condens in de motor en uitlaat komt te zitten en dat de onderdelen van de auto nooit op de optimale temperatuur komen. Het gevolg is veel meer slijtage en dat betekent dat de onderdelen van de auto vaker vervangen moeten worden. Dat is niet alleen het tegenovergestelde van duurzaam, het is ook nog eens bijzonder duur: vaak zijn het de onderdelen in de motor zelf die slijten namelijk.

Beter voor je gezondheid

Tegenwoordig bewegen we allemaal veel te weinig in België. De meeste mensen komen niet meer aan de dertig minuten lopen of fietsen omdat we te snel de auto pakken. Maar bewegen is essentieel voor ons als mens om gezond te blijven! Daarom is het goed dat hieraan gewerkt wordt, bijvoorbeeld door bedrijven als Deliveroo die eten bezorgen op de fiets. Goed voor het milieu én bijzonder goed voor de gezondheid van alle bezorgers. Pak je vaker de fiets, dan werk jij ook aan je gezondheid, zonder naar een dure sportschool te moeten!

Vaker op de fiets!

Ik hoop dat ik je hiermee genoeg redenen gegeven heb om eens vaker de fiets te pakken. Wen je het jezelf aan, dan wordt het normaal om de fiets te pakken. Dat is goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee!

 

Bron foto’s: Pixabay

1 gedachte over “Waarom je vaker de fiets gaat pakken na vandaag

  1. Een goed geschreven artikel dat ons bewust moet maken om minder vervoer middelen te gebruiken met zwaar vervuilende uitstoot en te vervangen met een elegante fiets die bij de aankoop al goedkoper is dan alle andere vervoermiddelen. Zoveel mogelijk delen ! Dat iedereen er de noodzaak van inziet en dat tot in het kleinste hoekje van ons land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *