Mijn moestuin in 2018: de oogst!

Het lijkt ondertussen een eeuwigheid geleden, maar aan het eind van de lente schreef ik hier over de problemen die ik dit jaar ondervond met de start van mijn moestuin. Er waren enkele nieuwe vijanden opgedoken (een kat uit de buurt en onze ontsnapte kip), maar Thijs zorgde ook voor de ideale oplossing. Daardoor werd mijn moestuin dit jaar toch een succes! Er dook wel een nieuw probleem op, de extreme droogte tijdens de zomer, maar ook daar zorgde hij voor een oplossing: een regenton. Soms, als er een zeldzaam moment is dat hij een beetje tijd op overschot heeft, kan hij echt geweldige dingen doen 🙂 Al was het natuurlijk wachten op de eerste regenbui tot de regenton zijn dienst kon bewijzen.

Een overzicht van mijn moestuin planten:

 • radijs
  Slechts enkele radijsjes overleefden de slachtpartij aangericht door een kat, maar het waren er net genoeg. Ik ben eigenlijk geen grote radijsjes fan maar hou gewoon van deze groente omdat ze eenvoudig te telen is en bovendien niet vorstgevoelig is. Ideaal voor een ongeduldige moestuinierder…
 • wortel
  Ook maar enkele plantjes en ze waren nog niet heel lang toen ik ze oogstte (hoe weet je eigenlijk wanneer een wortel oogstklaar is, iemand tips?) maar wel heel lekker!
 • komkommer
  Slechts één komkommerplant overleefde het dit jaar en deze werd eigenlijk vrij snel overgroeid door de andere moestuin planten. Toch vond ik één stekelige komkommer in mijn moestuin.
 • kerstomaat
  De tomaten waren een groot succes dit jaar! Ik ontdekte ook hoe gemakkelijk deze plant zich uitzaait. Vorig jaar had ik ook tomatenplantjes in mijn moestuin en in het stuk dat ik na de eerste slachtpartij provisorisch afdekte met een hek kwamen deze plantjes spontaan weer naar boven. Waarschijnlijk waren er eind vorig jaar enkele tomaatjes gevallen en onder de mulch laag blijven liggen. Heel gemakkelijk want zo hoefde ik dit voorjaar enkel de spontane zaailingen uit te dunnen.
 • zonnebloem
  Mijn favoriete bloem want heel mooi en ook een goede drachtplant voor bijen. De doopsuiker van Emile stond dan ook in het teken van deze bloemen.
 • goudsbloem
  Ook deze kwam spontaan opnieuw naar boven nadat ik deze vorig jaar voor het eerst in de moestuin zette. Later in de zomer geraakte de planten wel overgroeid door het grotere ‘groot kaasjeskruid’.
 • groot kaasjeskruid
  De derde soort die zichzelf uitzaaide en ook meteen de plant waar ik dit jaar het meeste hommels en bijen op zag.
 • venkel
  Deze plant had ik voor het eerst in mijn moestuin. Ik vertrok van aangekocht plantgoed en de tweede poging deden de plantjes het goed. Ze schoten wel erg snel door waardoor ik ze niet alle 6 heb geoogst, de doorgeschoten plantjes liet ik gewoon in bloei komen. Ook op deze bloemen zag ik heel wat insecten.
 • romanesco bloemkool
  Ook wel torentjesbloemkool genoemd. De eerste keer dat ik deze plant probeerde en ook de eerste teelt die volledig mislukte. Op een gegeven moment stopten de planten gewoon met groeien. Eerst dacht ik dat het door de droogte kwam maar een oproep op de facebookpagina van Velt vzw leerde mij dat het waarschijnlijk om een aantasting van de koolgalmug gaat. De larve van deze mug vreet het groeipunt aan waardoor er geen kool meer gevormd kan worden. Het enige wat je hiertegen kan doen is aantasting voorkomen door een gaas over de planten te spannen zodat de mug er niet bij kan. Aangezien de poppen in de grond overwinteren is de kans groot dat ze volgend jaar opnieuw zullen toeslaan, koolplanten schrap ik dus voor volgend jaar uit mijn moestuinplan.
 • broccoli
  Hier ook hetzelfde probleem als bij de Romanesco bloemkool. Bij de broccoli planten komen uit de oksels nog wel kleine broccoli knoppen maar van een echte broccoli oogst zal er dit jaar geen sprake zijn.
 • gele courgette
  Ook hier vertrok ik van plantgoed en deze ene plant leverde ons minstens zeven courgettes op! De oogst had waarschijnlijk nog groter geweest als ik wat vaker water had kunnen geven maar zelfs zonder water waren het er meer dan genoeg. In plaats van dat de courgettes na een tijdje uitgroeiden tot giga exemplaren werden de ongeoogste courgettes bij deze plant donker en hard. Waarschijnlijk eigen aan de soort?
 • pompoen
  Omdat mijn moestuintje niet erg groot is ging ik ervan uit dat de pompoenplant onze gazon zou overwoekeren. Tot mijn verbazing pakte deze plant het slimmer aan, hij kroop naar de afsluiting tussen onze tuin en de buren en klom daarlangs omhoog. Zo kwam het dat we een pompoen aan ons hek hebben hangen 🙂 Er verschenen nadien nog vele bloemen maar ik denk dat de waterschaarste de uitgroei daarvan verhinderde.
 • snijboontjes
  Een gemakkelijke en lekkere groente. Ik laat deze langs het rek aan de rand van mijn moestuin-pergola omhoog klimmen en kon er dit jaar toch één degelijke portie van oogsten.
 • erwten
  Hiervan overleefden er slechts enkele plantjes het uitstapje van onze kip. Ik besteedde er dan ook weinig aandacht verder aan en heb dit jaar geen erwtjes geoogst.

Uiteindelijk stond mijn moestuin dus vol met plantjes, wel 14 verschillende soorten! Zo vol dat er gewoonweg geen plaats meer was voor onkruid. Enkel helemaal in het begin heb ik wat onkruid moeten wieden maar eens de moestuin vertrokken was had ze mijn hulp niet meer nodig. Gelukkig maar, want zo had ik meer tijd voor Emile deze zomer. Ik moet toegeven dat je soms goed moest kijken om de groenten te vinden in mijn moestuinwildernis en de groenten op zich hadden misschien groter geweest als ze wat meer ruimte gehad hadden, maar deze nadelen wegen voor mij niet op tegen het grote gemak van een onkruidvrije moestuin. Een tweede voordeel van een volle moestuin is dat de bodem op alle plaatsen bedekt was en dus veel minder snel uitdroogde. Een groot voordeel tijdens de extreme droogte van voorbije zomer! En eigenlijk is zo’n uitbundige begroeiing ook heel natuurlijk. In de vrije natuur wordt ook elk stukje bodem bedekt en elk straaltje zon benut.

Ik heb heel veel zin om volgend jaar weer verder te experimenteren en dan wil ik mijn moestuin ook wat uitbreiden. Nu nemen de éénjarige bloemen bijna één derde in van mijn moestuin, die wil ik volgend jaar verhuizen naar een nieuwe plaats zodat er meer ruimte is voor allerlei groenten. Het voorbije jaar heeft duidelijk gemaakt dat een moestuin niet veel werk hoeft te zijn dus ik heb geen schrik om een stukje gazon op te offeren voor wat meer diversiteit.

 

5 gedachten over “Mijn moestuin in 2018: de oogst!

 1. Ik vind het fijn dat je zoveel eetbare groentjes hebt in je moestuin je kunt er lekkere soep van maken. Ik en mijn bloemen die ik voor mijn verjaardag heb gekregen waren vandaag ook blij met de regen die met bakken uit de hemel viel ze staan fier en recht als i kes . XXX

 2. Hier is het net omgekeerd: ik wil volgend jaar net meer bloemen in onze moestuin. Dit jaar probeerde ik veel, maar door de droogte was het geen succes (wellicht was ik met veel dingen ook te laat begonnen). Volgend jaar ga ik ook bepaalde soorten voorzaaien.
  Een groot succes hier: courgettes, pompoenen (35!), tomaten en aubergine in de serre (de serre, die helaas met de storm van vrijdag is gaan vliegen…) en verder nog een enkele venkel of rode biet…

 3. De plantjes in mijn moestuin waren al redelijk groot toen de droogte begon, vandaar dat ze er waarschijnlijk niet zo veel last van hadden. En ik ga zeker niet voor minder bloemen maar voor een uitbreiding zodat er voor de rest ook nog plaats is 😉 Veel succes met jouw bloemen volgend jaar! Je mag altijd langskomen voor zaadjes maar dat is misschien wat ver.

 4. Wij hebben sinds kort een tuinkamer. Hierin hebben we ook een moestuin geplaatst. Ik vind het echt heerlijk om zelf groentes en fruit te verbouwen. Eerst hebben we het simpel gehouden met het verbouwen van sla en tomaten, maar nu gaan we courgettes en aardbeien verbouwen. Ben benieuwd!

  Groet,

  Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *