Dag 6: problemen bij (fiets)kamperen met kinderen en onze oplossingen

Van Lhee naar De Kiel, 42 km gefietst, overnachting op Camping de Kijl

Vandaag was weer een mooie fietstocht langs bos, heide, vennen en akkers. Het verschil met de vorige dagen was de regen. Die maakt het uiteraard meteen iets minder idyllisch. Zo zijn er nog wel enkele moeilijkheden die we onderweg tegenkomen. Is onze tocht daarom geruïneerd? Nee natuurlijk niet, een lijstje van de problemen en hoe we ermee omgaan.

Dutjes: Op vakantie zijn er geen vaste uren voor dutjes. Als Emile in slaap valt in de kar is dat prima, is dat niet het geval dan slaapt hij misschien tijdens een volgend stukje van de rit. Eens hij slaapt proberen we wel te wachten met pauzes tot hij is uitgeslapen, als we stoppen met fietsen wordt hij namelijk snel wakker. Dat betekent ook dat Thijs een keer een dik kwartier rondjes rond het dorpsplein bleef fietsen met de fietskar terwijl ik met Joris boodschappen ging doen. Goed voor de conditie 🙂

Douchen: Hier vreesden we een beetje voor. Onze kinderen douchen niet graag. Joris had al als baby een panische angst voor douchen. Hij is er ondertussen vanaf en Emile en Arne blijken er gelukkig geen probleem van te maken. We zijn wel blij als er familiedouches zijn. Er moet sowieso altijd iemand mee onder de douche om de twee oudsten te helpen met wassen. Emile heeft uiteraard ook hulp nodig en die kan niet op de grond even wachten terwijl je jezelf wast. Daarom is het handig om met twee volwassenen te zijn. We gaan dus gewoon met vijf onder de douche!

Eten: Emile is zo snel! Hij is een poepschuiver maar is binnen de kortste keren bij open potjes, zit met zijn handen (of voeten!) in de borden met eten, probeert ons bestek af te nemen, … hier is er geen kinderstoel waarin we hem kunnen zetten en waarin hij stilzit. Een echte oplossing hebben we hier nog niet voor. Eigenlijk wisselen we elkaar tijdens het eten af met Emile ‘in bedwang’ houden en eten Thijs en ik zowat om beurten. Tips zijn hier dus nog welkom.

Slapen: Wonder boven wonder valt Emile ’s avonds als een blok in slaap in zijn slaaptentje (hiervoor gebruiken we een Deryan baby travel cot). Joris ligt nog wel even wakker maar na een stukje voorlezen uit Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl blijft hij wel rustig op zijn matras liggen. Arne is de moeilijke hier. Het moet de peuterpuberteit zijn ofzo maar hij schuift vrolijk van matje naar matje en weigert op zijn eigen bed te blijven liggen. Boos worden helpt niet (en maakt Emile ook weer wakker) dus zolang hij Joris en Emile met rust laat laten we hem doen. Meestal valt hij na zo’n 15-30 minuten vanzelf in slaap, op mijn matje. Dan schuiven we hem in zijn slaapzak op zijn eigen matje en klaar. Uitslapen is er niet bij. Het vraagt een hele organisatie om de kindjes aangekleed te krijgen en ontbijt te geven (zie het puntje eten). Er kan dus niet één van ons naar buiten gaan met de wakkeren kindjes zodat de andere verder kan slapen. Samen opstaan is dus de boodschap.

Fietsen: Met ons tempo doen we ongeveer 3 uur over 40 km. Dat betekent dat de kindjes 3 u stil moeten zitten, gelukkig niet aan één stuk. We nemen regelmatig pauzes om iets te eten of iets te bekijken. Emile doet meestal een dutje. Arne en Joris wisselen af tussen fietskar en aanhangfiets. Eigenlijk hebben we nog niet veel gezaag gehad tijdens het fietsen. We babbelen wat over wat we tegenkomen (veel paarden, koeien, schapen, pony’s) en Joris kijkt af en toe mee op de kaart. Enkel toen het regende was er wat discussie over wie in de aanhangfiets moest, de plaats waar je nat wordt …

Nog steeds slechte gsm verbinding en geen Wifi, voor foto’s verwijs ik naar mijn instagram en die van Thijs.

2 gedachten over “Dag 6: problemen bij (fiets)kamperen met kinderen en onze oplossingen

  1. Wat een fijnevakantietrip lijkt me dat! Helemaal getriggerd,nu natacha nog overtuigen ?
    Ivm het eten de poepschuivende kleine vriend, wij lieten de onze soms wat spelen in hun slaaptent. Tentje buiten,paar leuke speelgoedjes mee erin en toch vlak bij ons.. wie weet helpt dat?!
    Veel plezier alleszins!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *