Wat een fietsvakantie in Drenthe zo geweldig maakt:

Dat Thijs en ik grote fietsliefhebbers zijn is geen geheim. Onze vakantie brengen we dan ook liefst door op de fiets om zo op een rustige manier mooie streken te verkennen. Dit leidde ons in het verleden al naar Noord-Engeland, Vézelay en Polen. Dit jaar stond de Nederlandse provincie Drenthe op het programma waar we de perfecte combinatie vonden van inspanning en ontspanning, cultuur en natuur. Dit is wat onze fietsvakantie zo geweldig maakte:

De natuur
Drenthe doet een beetje denken aan onze kempen, het bestaat voor een groot stuk uit heidegebied met prachtige paarse heidevegetatie en droge en natte vennen. Om deze heidevegetatie te beschermen zijn er verschillende natuurparken opgericht die deel uitmaken van het Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde gebieden waarmee Europa de achteruitgang van de natuur een halt toeroept. De heide wordt deels in stand gehouden door het begrazen met schapen. Een bezoekje aan de moderne schaapskooien in Nationaal Park Dwingelderveld en het bijhorende bezoekerscentrum is zeker en vast de moeite waard.

created by dji camera

De tent
We hadden een ruime tipitent die ook nog eens voor ons klaar stond op de plek van aankomst, echte luxe maar zijn geld meer dan waard. De tent had een doorsnede van 5 m en was groot genoeg om in recht te staan. Er was ook genoeg plaats om binnen te zitten wat meer dan eens nodig was, meer door de wespen die de maaltijd kwamen verstoren dan door een occasioneel regendagje.

De fietspaden
Ik schreef het al de eerste fietsdag, Drenthe is de fietshemel! Fietspaden gescheiden van de hoofdweg en volledig in asfalt, zelfs op rustige paadjes in het bos en volledig vlak. Het contrast met onze vorige fietsvakantie in Polen kon niet groter! Ook leuk was dat tegenliggers steeds vriendelijk ‘Hoi’ zeiden. Een vriendelijk volk, die Nederlanders en dat brengt me meteen bij het volgende puntje.

De mensen
Het begon met het toeristisch boottochtje op de grachten van Amsterdam. Op het moment dat de kinderen wat lastig werden van het lange stilzitten reageerde de kapitein niet geïrriteerd, integendeel. Hij liet ze om beurten aan het roer staan wat ze uiteraard geweldig vonden. Een babbeltje aan de afwas, een vriendelijke hoi tijdens het fietsen. Overal had ik het gevoel welkom te zijn. Het moet ook gezegd worden dat zaken die ze niet aanstaan ook direct geuit worden. Het zoemende geluid van de drone van Thijs werd niet overal geapprecieerd merkten we…

created by dji camera

De campings
De Nederlanders staan erom gekend echte kampeerders te zijn. Naast de traditionele campings hebben ze ook prachtige natuurkampeerterreinen. Campings in natuurlijke omgeving met ruime plaatsen en met oog voor duurzaamheid. Deze staan allemaal gegroepeerd in Het Groene Boekje. Ook in België en Frankrijk zijn er enkele natuurkampeerterreinen maar lang niet zo veel als in Nederland. Naast de rust en de mooie omgeving was het leuke aan deze campings dat ze elk speelgelegenheid voor de kindjes hadden. In Borger en De Kijl was er een waterpomp, in Lheederzand een speeltuintje. Ook een gemeenschappelijke vuurplaats was er steeds, ideaal voor het smelten van marshmallows…

Leuke uitstapjes
Naast fietsen waren er ook verschillende (kindvriendelijke) uitstapjes mogelijk. In Borger was er het boomtoppenpad waar je onder en tussen de boomtoppen kan wandelen. De vele Hunebedden waren een omwegje tijdens het fietsen waard. We planden ook een uitstapje naar de Zwemvijver Schoonhoven in Elim. Zeker en vast de moeite bij goed weer, maar toen we er aankwamen was het regenachtig en stond er veel wind. Op de terugweg kwamen we voorbij Bosbad Noord-Sleen. Wel betalend maar het lag wat meer beschut en de zon brak net door… toch kunnen zwemmen maakte onze dag helemaal goed. Bovendien was er een waterglijbaan, springkussen, speeltuin. Ook een aanrader dus met kinderen. Verder aten we in de Bospub in Dwingeloo de heerlijkste pannenkoeken en de speelboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold vormde de perfecte afsluiter voor een geslaagde vakantie.

2 gedachten over “Wat een fietsvakantie in Drenthe zo geweldig maakt:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *