Hoe duurzaam is een weekendje Center Parcs?

Eerst een korte introductie, wat is ecoreizen juist? Ecoreizen omvat onder andere ecotoerisme en houdt rekening met sociaal-culturele en economische invloeden.

“Ecoreizigers zijn zich bewust van de mogelijke en daadwerkelijke gevolgen van hun handelen, en zoeken tegelijkertijd actief naar vormen van reizen waarbij ze een positieve bijdrage leveren aan de plaatsen die ze bezocht hebben, en een lichtere ecologische footprint achterlaten.” (Handboek ecoreizen, National Geographic)

In dit licht bekijk ik graag eens ons verblijf in Center Parcs van afgelopen weekend.

Positieve punten:

collage_fotor-center-parcs

  1. Wat mij meteen opviel waren de vogelhuisjes en insectenhotels die op sommige plaatsen tegen de muur hingen. Heel decoratief maar ik vrees eigenlijk dat ze voor vogels niet zo aantrekkelijk zijn omdat die voor hun nest eerder beschutte plaatsen kiezen. Insecten zijn minder kieskeurig maar een berg dode takken of snoeiafval bieden eigenlijk meer nestgelegenheid dan die paar gaatjes.
  2. Center Parcs heeft een ISO14001 certificaat. Dit wil zeggen dat ze een miliemanagement plan hebben zodat ze op vlak van duurzaamheid blijven verbeteren.
  3. Vervoer in het park gebeurd door middel van elektrische wagentjes, die worden gebruikt door het personeel maar kunnen ook privé gehuurd worden. Daarnaast kan je ook fietsen huren en zijn alle plaatsen ook te voet bereikbaar. Auto’s worden uit het park geweerd en zijn enkel toegelaten voor het in- en uitladen.
  4. Op hun site zetten zelf nog wat positieve punten in de kijker: ze verminderden hun chloorgebruik, werken samen met WWF voor natuureducatie, werken samen met locale leveranciers, verzorgen hun personeel met een sportdag en specifieke trainingen, …

Minder positieve punten:

  1. De handdoeken die in de bungalow aanwezig waren waren per set in plastic verpakt, naar mijn idee is dit volkomen overbodig. Er was ook een plastic zak voorzien om de vuile lakens en handdoeken nadien in te verzamelen. Daarvoor kunnen ze evengoed een herbruikbare bak of mand gebruiken.
  2. Er zijn containers voor het sorteren van glas, PMD, papier en karton en restafval maar voor GFT is er nog geen aparte inzameling.
  3. De bungalows zijn gebouwd in een periode dat energiezuinigheid nog niet belangrijk was, ze zijn dan ook zeer slecht geïsoleerd. Op dat vlak zijn er nog veel verbeteringen mogelijk. De ramen zijn bijvoorbeeld nog eerste generatie dubbel glas en laten veel koude door, er zijn spleten onder de deuren, de woonkamer wordt met warme lucht verwarmd (geen efficiënte verwarmingstechniek omdat de huisjes niet luchtdicht zijn). Ook de wijze waarop de bungalows gebouwd zijn zorgt voor een groot energieverbruik. Doordat alles gelijkvloers is hebben ze een groot dakoppervlak waarlangs warmte verdwijnt en zijn er veel buitenmuren.
  4. Het park ligt afgelegen en is daardoor moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Als je van bij ons (het zuiden van Antwerpen) naar de Vossemeren wil met het openbaar vervoer kost je dit (minstens) 2 u 22 min volgens google maps. Minstens, want het traject bestaat uit 3 overstappen en omdat er in België altijd wel ergens vertragingen zijn is de kans dat het traject zonder problemen verloopt helaas klein. Wij namen de auto wat sneller is namelijk 1 u 14 min (zonder verkeer) en ook praktischer als je 2 kinderen en bagage mee moet nemen… Ik berekende het CO2 verbruik van deze rit: heen en terug is de afstand 157,4 km, onze gezinswagen verbruikt ongeveer 6,5 l diesel per 100 km dit zorgt voor een verbruik van 10,2 liter diesel tijdens de rit en als we uitgaan van een CO2 uitstoot van 2640 gram CO2 per liter diesel komt dit in totaal op een CO2 uitstoot van 27010 gram (berekend volgens Ecoscore). Ter vergelijking, met een citytrip naar Barcelona met het vliegtuig zouden we 1,5 ton CO2 geproduceerd hebben (berekend op myclimate). Dus ook al is het gebruik van openbaar vervoer moeilijk, doordat het om een vakantie dichtbij gaat is de impact van het transport toch relatief beperkt en gelukkig hebben we net twee boompjes geplant.

Kort samengevat, er zijn nog wat verbeterpuntjes voor Center Parcs maar het gaat de goede richting uit en hun ISO14001 certificaat toont hun engagement om aan duurzaamheid te werken. En de vakantie was gewoon ook heel leuk! Het leukste was misschien zelfs ons wandelingetje rond het meer, dat uitmondde in een echte paddenstoelen zoektocht!

 

img_20161113_111550_fotor_fotor

 

5 gedachten over “Hoe duurzaam is een weekendje Center Parcs?

  1. Pingback:Fietstocht van de maand: augustus 2017 (256,7 km!) | | Natuurlijk Sofie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *