In 2017 zet ik een belangrijke stap

Ik ben niet het type dat elk jaar een lijstje op stelt met goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar dit keer ga ik toch één ding veranderen. Vanaf 1 januari wordt ik vegetariër. Niet voor 40 dagen of een jaar maar voor altijd. Ik probeer al langer minder vlees of vis te consumeren en dat lukt heel goed tijdens uitdagingen zoals dagen zonder vlees, maar nadien sluipt er uit tijdsgebrek of uit gewoonte toch weer vlees in mijn menu. Daarom de radicale keuze om volledig om te schakelen. Mijn motivatie? De ecologische voetafdruk die samenhangt met de consumptie van vlees en vis. Ook het dierenleed dat ermee wordt uitgespaard is een extra stimulans.

De belangrijkste reden dat ik deze beslissing een tijd heb uitgesteld is dat ik het anderen niet te moeilijk wil maken. Het is lastig om anders te zijn want dan moet er speciaal voor jou iets anders klaargemaakt worden of de menu aangepast worden en ik sta niet graag in de belangstelling. Toch komt nu het besef dat dat geen goede reden is, je eigen principes opzij schuiven om anderen te sparen. Misschien is dat nog wel mijn belangrijkste voornemen: mijn eigen ideeën en keuzes respecteren en waarderen.

2 gedachten over “In 2017 zet ik een belangrijke stap

  1. Hoera! Ik eet wel nog vlees, maar gewoon weinig. Vooral omdat ik al een moeilijke eter ben en niet nog moeilijker wil doen voor iets dat ik eigenlijk wel lust bij anderen. Al was ik dit jaar wel heel blij dat mijn schoonmoeder spontaan ook vegetarische opties gaf bij het kerstdiner. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *