Dag 8: het geheim achter de Hunebedden ontdekt

van De Kiel naar Borger, 25 km gefietste, overnachting op natuurkamping Borger

Vandaag was onze fietsroute een echte Hunebedroute. We fietsten langs het grootste Hunebed van Nederland waar tevens een museum rond de oertijd gebouwd was. Het museum zelf gingen we niet binnen maar er rond was een pad tussen allemaal keien en rotsen. Blijkbaar komen de rotsen waar de Hunebedden mee gebouwd zijn helemaal uit Zweden! Maar ze zijn niet naar hier gebracht door oermensen, ze zijn via de gletsjer die heel Noord Europa in de ijstijd bedekte tot hier in Nederland gekomen. Wist je trouwens hoe de hunebedden gemaakt werden? De grote stenen werden op boomstammen naar hun plaats gerold. Voor het dak vulden ze de ruimte tussen de stenen eerst helemaal op met zand, rolden dan de dakstenen op hun plaats, waarna het zand weer werd weggegraven. Slim hé! Verder op de route kwamen we nog 5 Hunebedden tegen. Er was er ook één waar een hele bende motorrijders zich verzameld hadden voor een fotoshoot. Ook indrukwekkend, die motorrijders dan.

Tenslotte kwamen we terug op onze camping aan waar onze fietstocht begon. Er was een gezin bezig marshmallows rond het centrale kampvuur te roosteren, het signaal om de onze boven te halen en mee te doen. De perfecte afsluiter van een zalige vakantie. Nog wat spelen in de modder, samen in de familiedouche en de dag zat er weer op. Weer een fietsvakantie overleefd zonder platte band! Toen de kindjes in bed lagen trok ik er met mijn ‘plukalmanak’ op uit in het bos. De vondst was nogal mager, meer dan enkele onrijper braambessen was er niet te vinden in de naaldbossen met vooral veel varens en mos. Volgende keer beter.

Foto’s zijn er op de instagram van natuurlijksofie en tvandenbrande.

1 gedachte over “Dag 8: het geheim achter de Hunebedden ontdekt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *